Organizatori Prajda ne odustaju od šetnje, Vulin ne popušta, a Vučić „diže ruke“

Vesti 16. sep 202219:06 99 komentara

Organizatori Evroprajda predali su Vladi Srbije peticiju sa 27.000 potpisa u kojoj od predsednika i premijerke traže da omoguće održavanje te manifestacije. Od šetnje ne odustaju i kažu da je MUP obavešten o novoj ruti - od Ustavnog suda do Tašmajdana. Vučić poručuje da neće da se bavi tom, kako je rekao, pokvareno nametnutom temom, i da očekuje da se poštuju Zakon i odluke policije.

Dugine boje na vratima policije i Vlade – organizatori Prajda prave poslednje korake ka šetnji. U Nemanjinoj apelovali sa 27 hiljada imena i prezimena, a u MUP-u predali plan kompromisne, skraćene rute – od Ustavnog suda do Tašmajdana.

Povezane vesti

„To će biti protestna šetnja malo drugačija od onoga što smo imali ranije – da sve bude mnogo šarenije, mnogo veće mnogo lepše, to će biti protestni skup“, kaže jedan od koordinatora Evroprajda Goran Miletić.

Novinari: Šetnja iako MUP zabrani i ovu novu trasu?

Miletić: Mi smo dovedeni u situaciju da nemamo izbora, uprkos zabrani MUP-a, mi ćemo se okupiti.

Novinari: Ima li straha uoči šetnje?

Miletić: Stalno ponavljam da policija profesionalno radi svoj posao, evo vidite ova četiri dana oni rade posao, zaista ne mogu da verujem da policija neće biti tu, ne plašim se, imam poverenje u državne organe i ne verujem da ima političke volje da policija ne bude tu.

Ministar policije ne popušta – Vulin poručuje da zabrana šetnje ostaje na snazi. A predsednik se pita što da, kako kaže, naseda na trikove u vezi sa gotovo nevažnom temom.

„Mislim da će se poštovati zakon i odluke MUP-a, nisam ulazio u sve detalje, ovo je sve što mogu da vam kažem i neću time da se bavim, neću da se bavim pokvareno nametnutom temom srpskom narodu koja je takođe…I oni koji su za i oni koji su dramatično protiv kao da je u pitanju život i smrt, svi zajedno učestvuju u hibridnom ratu protiv svoje zemlje, svi zajedno“, kaže Vučić.

Daleko od toga da je Prajd najveći problem srpskog društva, ali zemlje gde se položaj LGBTQ zajednice dovodi u pitanje su bez izuzetka nefunkcionalne demokratije, zaključuje novinar Andrej Ivanji.

„Država priznaje da nije u stanju da obezbedi ustavom zagarantovana prava jednoj manjini i onda dolazimo do apsurda da oni ljudi koji bi trebalo da su zaštićeni, njima se zabranjuje to pravo zato što oni drugi prete da hoće da ih mlate“, navodi Ivanji.

Organizatori najavljuju da će se žaliti i Ustavnom sudu, koji je prethodne četiri zabrane održavanja Prajda već proglašavao neustavnim.

Komentari (99)

Vidi sve komentare