Orlić: Država uradila mnogo za majke

Vesti 15. dec 202213:10 6 komentara
TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Predsednik Skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da je država ove godine uradila mnogo za poboljšanje položaja majki, navodeći kao primer da se iz republičkog budžeta izdvaja novac za nabavku bebi opreme "za sve nove majke", i da novac za to daju i lokalne samouprave.

Orlić koji je i predsednik skupštinskog Odbora za prava deteta, na konferenciji „Mama kao stub i oslonac porodice – Uloga i položaj majki Srbije u savremenom društvu“, koja se održava u parlamentu u Beogradu, rekao je da su se prvi put ove godine u paketu mera pomoći majkama „našli i oni koji se tokom studija odluče na roditeljstvo, a koje zakon pre toga nije štitio“.

Novina je i to što je „parovima koji se bore za potomstvo, data mogućnost za neograničeni broj pokušaja vantelesne oplodnje i neograničen broj zamrznutih embriona“, a i to što je sa 43 na 45 godina podignuta starosna granica za veštačku oplodnju i pravo na vantelesnu oplodnju s doniranim reproduktivnim materijalom.

„Nekada su žene morale da putuju u Istanbul ili u Prag, a sada će to moći u svojoj zemlji besplatno da urade“, rekao je Orlić.

Dodao je da je Republički fond za zdravstveno osiguranje ove godine za 7.200 parova odobrio postupak vantelesne oplodnje o trošku države, što je za „oko 1.000 više nego prethodne godine“.

„Najnoviji vid pomoći jeste izmena zakona koji će doprineti boljem položaju trudnica i majki – preduzetnica, koji treba da stupi na snagu veoma brzo, u godini koja je na pragu. Nastaviemo s merama za podsticanje nataliteta, a doprinos će dati i Narodna skupština usvajanjem zakona koji su potrebni“, zaključio je Orlić.

Premijerka Ana Brnabić, za koju je bilo najavljeno da će govoriti na otvaranju skupa, nije došla, a po objašnjenju organizatora događaja iz udruženja „Asocijacija mama Srbije“, ona je odsutna „zbog sastanaka o situaciji na Kosovu“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare