Orlić: Švedska vodeći donator u Srbiji u zaštiti životne sredine

Vesti 01. dec 202218:373 komentara
Izvor: N1

Predsednik skupštine Srbije Vladimir Orlić izjavio je da su odnosi Srbije i Švedske bliski i prijateljski, a da je Švedska vodeći donator u Srbiji kada je reč o zaštiti životne sredine i borbe protiv klimatskih promena.

Pročitajte još:

On je u razgovoru sa ambasadorkom Švedske u Srbiji Anikom Ben David iskazao zainteresovanost za što sadržajniju i širu saradnju u svim oblastima, prvenstveno u sferi ekonomije, saopšteno je iz skupštine Srbije.

Orlić je istakao da Srbija ostaje posvećena daljem jačanju ukupnih bilateralnih odnosa, između ostalog i kroz aktivnu komunikaciju dva parlamenta.

„Snažan doprinos daće i Poslanička grupa prijateljstva sa Kraljevinom Švedskom, koja je tradicionalno formirana i u aktuelnom sazivu Narodne skupštine Republike Srbije“, poručio je on.

Ambasadorku je upoznao sa „teškom situacijom na KiM i zahtevom da ZSO bude neodložno formirana“.

Ambasadorka je pozdravila dobre odnose dve zemlje i ocenila da prioritet treba da bude jačanje političkog dijaloga i različitih oblika saradnje, s posebnim naglaskom na ekonomske odnose.

Ponovila je podršku Švedske evropskim integracijama Srbije i izrazila zadovoljstvo zbog konstruktivne uloge Beograda i postizanja sporazuma o registarskim tablicama tokom pregovora koji su nedavno vođeni u Briselu.

Istakla je očekivanje da će doći do konkretnog progresa u okviru dijaloga između Beograda i Prištine, uz jasnu potrebu da sve obaveze iz potpisanih sporazuma budu realizovane, navodi se u saopštenju.

U kontekstu rata u Ukrajini, ukazala je na važnost usklađivanja zajedničke bezbednosne i spoljne politike Srbije sa EU, a Orlić je poručio ;da Beograd ostaje posvećen miru i stabilnosti, kao i očuvanju međunarodnog javnog prava.

„Uvek je bilo jasno – mi želimo mir. Srbija kaže da narušavanje bilo čijih granica i gaženje suvereniteta i teritorijalnog integriteta nije dobro, a sve pomenuto iskusili smo na primeru svoje zemlje. Zato podsećamo da jasan princip mora da postoji i da svi moraju da ga primenjuju na identičan način svuda“, rekao je.

Komentari

Vaš komentar