Orlić: Vladeta Janković zloupotrebio govornicu sa ciljem koji nikome nije jasan

Vesti 02. avg 202209:01 > 11:07 43 komentara
Tanjug/Rade Prelić

Kandidat za predsednika Skupštine Srbije Vladimir Orlić ocenio je da je poslanik Vladeta Janković kao predsedavajući konstitutivne sednice parlamenta zloupotrebio govornicu, sa ciljem koji nikome nije jasan.

Orlić je rekao da su vlast i opozicija dogovorili sve, ali da je na dan konstitutivne sednice vlast „doživela šok“ i reči kojima „u tom trenutku nije mesto“.

Pročitajte još

„Umesto da urade onako kako treba, oni iskoriste trenutak pre polaganja zakletve, kada niko nema pristup mikrofonu, ružne stvari o našim ljudima i našem narodu“, kazao je.

Prema njegovim rečima, opozicija je dobila više skupštinskih odbora nego do sada, ali su na dobru volju i korektni odnos reagovali nefer.

„Trebalo je da priznaju da se nisu ni nadali da će dobiti ovakav tretman. Da će dobiti ovoliko odbora, a nisu morali da ih dobiju“, naveo je Orlić.

Predsedavajući skupštine, najstariji poslanik Vladeta Janković izjavio je da bi se u bilo kojoj zemlji gde deset godina nema ravnopravnosti izbora doveo u pitanje legitimitet i ostalih grana vlasti.

On je rekao da ako skupština nije ustrojena kako treba onda „u otkazu moraju biti“ i ostale grane vlasti – izvršna koja postupa po neposrednom diktatu vođe, a posebno pravosudna, čija pristrasnost i pasivnost čine da svaki građanin bude nezaštićen i bespomoćan.

Janković je više puta prekinut aplauzom opozicionih poslanika, uz negodovanje poslanika vlasti.

Orlić je predvideo da će politika koju sprovodi predsednik Srbije i lider Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić u svakom trenutku da se oseti u parlamentu.

On je televiziji Pink rekao da nije sporno da će njegov izbor imati podršku u parlamentu, uveren da „opozicija neće moći ni agresijom ni zloupotrebama da promeni volju naroda“.

Kako je najavio, među najvažnijim zadacima Skupštine jeste da vodi politiku zaštite državnih i nacionalnih interesa u svakom trenutku i da se brani interes Srbije, njena sloboda i samostalnost.

Obradović: Dveri neće glasati za izbor Orlića za predsednika parlamenta

Poslanička grupa Dveri – Patriotski blok neće glasati za izbor Vladimira Orlića za predsednika Skupštine, jer smatra da on do sada nije bio poznat po političkoj kulturi i korektnoj parlamentarnoj debati, saopštio je lider Dveri Boško Obradović.

On je, u pisanoj izjavi, ukazao da je Orlićev dosadašnji staž zamenika šefa poslaničke grupe Srpske napredne stranke uglavnom karakterisao žestok obračun sa svima koji misle drugačije od vlasti.

Kako je objasnio, Orlić se u tome se isticao i u Skupštini i u medijima, dok je posebno bio poznat po prekidanju sagovornika i uvredama na račun političkih protivnika.

„To ga je preporučilo za jednog od vodećih predstavnika SNS, ali to nije dobra preporuka za predsednika Skupštine“, konstatovao je Obradović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare