Osamdesetogodišnjaku stiglo Vesićevo pismo, a poziv za vakcinaciju – još čeka

Vesti 08. feb 202119:31 > 19:32 20 komentara

Koliko se poštuje plan imunizacije Instituta "Batut" i da li su najave državnog vrha da stižu nove doze - dovoljna garancija da će se od koronavirusa zaštititi sve prioritetne grupe stanovništva?

Iako, prema Batutovom planu imunizacije, spadaju u prioritetnu grupu – osamdesetogodišnji penzioner Mihajlo Đorđević i njegova dve godine starija supruga čekaju poziv za vakcinaciju još od 12. januara.

„Prijavio sam se za rusku vakcinu zbog toga što mi je doktor preporučio tu vakcinu, jer sam operisao jetru i primam neke injekcije za pojačavanje imuniteta i za uništavanje kanceroznih ćelija“, kaže Đorđević, koji je i zamenik predsednika Sindikata penzionera „Nezavisnost“.

Povezane vesti

Dok čekaju obaveštenje eUprave, Đorđevići su dobili pismo od Gorana Vesića u kojem se starijim Beograđanima nudi pomoć pri prijavi i prevoz do vakcinalnog punkta. Tom se pozivu, kaže Mihajlo, nije odazvao.

„Pa čekajte prvo da me pozovu. Šta da se prijavim, šta da im kažem – kad treba da me voze, kad ne znam kada treba da idem“, kaže on.

Poziv nije stigao ni iz kol centra ili Doma zdravlja, pa Đorđeviće niko nije obavestio da ruska vakcina u Srbiji još nema dozvolu da se daje starijima od 60 godina. Nedostatak preciznih informacija o vakcinaciji ostavlja prostor za sumnju da postoje građani prvog i drugog reda, kako među starijima, tako i među zdravstvenim radnicima, koji su takođe visoko na listi prioriteta.

„Ako je uspela Zagorka Dolovac da vakciniše svoje podobne tužioce pre mene, onda očigledno nešto nije išlo kako treba. Ja ne mogu to drugačije da tumačim nego kao političku podobnost. Te vakcine nisu ničije, te vakcine su naše. Te vakcine su plaćene našim novcem. Nisu njihovim ili našim, nego našim, svih građana ove zemlje“, kaže načelnik bolnice za plućne bolesti Dejan Žujović.

Preciznih informacija o broju vakcinisanih zdravstvenih radnika, penzionera, radnika u državnoj upravi i ostalih delova populacije za sada nema, pa ostaje nejasno koliko se poštuje plan imunizacije i da li su pozvani samo imali više sreće od ostalih građana. Nedoumice se odnose i na termin vakcinacije, za one koji ga dobiju, a ne mogu da se odazovu iz drugih razloga.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Komentari (20)

Vidi sve komentare