Osim sa stranačkih, odbori SNS traže smenu Stefanovića i sa državnih funkcija

Vesti 16. maj 202119:18106 komentara

Još jedan Opštinski odbor Srpske napredne stranke jednoglasno je odlučio da Nebojša Stefanović bude smenjen sa stranačkih funkcija. Traži se i smena Stefanovića sa državnih funkcija. Kako se navodi u saopštenju naprednjačkog odbora sa Vračara, predlaže se nadležnim državnim organima da do kraja istraži pozadinu prisluškivanja predsednika Aleksandra Vučića i njegove porodice. Lider naprednjaka Aleksandar Vučić detaljno o svemu govori javno, samo na pitanje o dešavanjima u stranci odgovor ne daje.

Pet meseci prošlo je od kada je lider naprednjaka i predsednik Srbije Aleksandar Vučić otkrio javnosti da ima saznanja da je prisluškivan. Pred Novu godinu obelodanio je da su snimci kod njega.

„Koje ja čuvam i koje vam nikada neću dati zato što neću da rušim svoju državu“, rekao je on.

Povezane vesti

Od državnih organa nema informacija da li se vodi postupak koji bi utvrdio ko je, zašto i kada pisluškivao Vučića, ali naprednjaci smatraju da je za to odgovoran bivši prvi čovek policije i traže njegovu smenu. Smena Nebojše Stefanovića ne zahteva se samo sa stranačkih, već i sa državnih funkcija, kako se navodi u saopštenju odbora SNS Vračar.

„Predlog za isključenje iz članstva i smena sa svih državnih funkcija doktora Nebojše Stefanovića“, navodi se.

Opštinski odbor naprednjaka sa Vračara pruža, kako se navodi, i podršku predsedniku, kao i njegovoj porodici, posebno bratu Andreju, sinu Danilu i ocu Anđelku.

„Tu u stvari imamo još jedan dokaz da u Srbiji postoji partijska država i da ovi zahtevi da partija odlučuje o nečemu što je u nadležnosti Skupštine Srbije. Stefanović je sa jedne strane partijski funkcioner i stranka ima pravo da se izjašnjava o tome, međutim, stranka nema prava da se izjašnjava o radu ministra, o radu ministra može da se izjasni onaj ko je imenovao tog ministra, a to je Narodna skupština. Tako da, u ovom slučaju, ako bi se to desilo da se pod pritiskom partije Skupština izjašnjava o mandatu ministra odbrane, bez kriterijuma koji su vezani za ministra odbrane i njegov rad, tu bismo došli do nečeg što se u Ustavu definiše kao potčinjavanje države partiji“, kaže Zoran Gavrilović iz BIRODI.

Za sada su dva beogradska odbora naprednjaka tražila odlazak Nebojše Stefanovića, Vračar i Rakovica, ali to su zahtevali i naprednjaci iz Čačka, Niša i Pirota.

Međutim, lider stranke Aleksandar Vučić o tome ne želi javno da govori. Pre neko veče govorio je detaljno o tome šta su radili pripadnici kriminalne grupe, pokazao da ima saznanja iz istrage, naglasio kako se oseća tužilac iz tog predmeta, ali šta se dešava u Srpskoj naprednoj stranci javnosti nije otkrio. Sa Stefanovićem tek sledi razgovor.

„Zavisi od njega najviše, ali o tome ćemo razgovarati narednih dana, posebno kada se budem vratio sa puta“, rekao je on.

Ceo proces u odborima širom Srbije odvija se uglavnom u tajnosti. Osim smene Stefanovića, navodno su naprednjaci iz Niša tražili i smenu ministra zdravlja Zlatibora Lončara.

Komentari

Vaš komentar