Oskrnavljen spomenik Stefanu Nemanji

Vesti 27. mar 202120:41 > 21:29 132 komentara
Stefan Nemanja
N1

Vršilac dužnosti sekretara za poslove Komunalne milicije Ivan Divac izjavio je da je danas oko 17 časova za sada nepoznati počinilac, najverovatnije migrant, oštetio spomenik Stefanu Nemanji u Beogradu.

Povezane vesti

Divac je istakao da su počinioca uočili komunalni milicajci koji su bili u blizini i da su, zajedno sa pripadnicima policije i obezbeđenja, krenuli za njim.

„On je odbacilo deo krsta koji je otkinuo i uspeo je da pobegne, a polomljeni deo su pripadnici komunalne milicije predali službi obezbeđenja spomenika“, rekao je Divac, prenosi Beoinfo.

Dodao je da će komunalna milicija i u narednom periodu nastaviti sa pojačanim obilaskom spomenika Stefanu Nemanji.

Direktorka Muzeja Beograda Jelena Medaković kazala je da je lice koje očevici opisuju kao migranta oštetilo reljef u donjoj zoni spomenika.

„Svako oštećenje zahteva složen konzervatorski zahvat. Izuzetno detaljan reljef loze Nemanjića bio je predmet vandalskog čina. Reljefi su značajan likovni element ovog spomenika i svojevrsna ilustracija najznačajnijih simbola našeg postojanja. Zabrinjava činjenica da je neko spreman na ovakav čin“, rekla je Medaković.