Osmakinja posle testa iz srpskog jezika: Bilo je dosta teško

Vesti 23. jun 202113:02 > 15:19 13 komentara
Tanjug/Sava Radovanović

Oko 68.000 učenika osmih razreda osnovnih škola jutros je polagalo završni test iz srpskog jezika i književnosti odnosno maternjeg jezika. Kako javlja reporterka N1 policija čuva testove, oni se nalaze u nadležnom zavodu, jako su strogi uslovi o čemu svedoči i to da je ekipa N1 televizije pokušala da razgovara sa direktorom jedne osnovne škole, ali on je rekao da nema dozvolu da govori o testovima da se ne bi desilo kao ranije da "procure". Roditelj jedne osmakinje koja je polagala test kaže da mu je rekla da je bilo "dosta teško, ali da je iskoristila oba sata".

Milan Pašić, pomoćnik ministra prosvete, kazao je da će u nedelju 27. juna od 10 ujutru učenici imati mogućnost da vide svoje rezultate na sajtu „Moja srednja škola“ i automatski da ulože žalbu, nakon čega prvo nastupa prvostepena, a onda u utorak i drugostepena komisija.

Povezane vesti

„U petak je planirano da se objave konačni rezultati završnog ispita i rezultati škole, a u subotu i nedelju kreće popunjavanje liste želja“, rekao je on.

A o tome koliko je bio težak test iz maternjeg jezika za N1 je govorio roditelj jedne osmakinje Miloš Džajić, kome je ćerka Tamara posle završenog polaganja rekla da je bilo „dosta teško, ali da je iskoristila oba sata“.

On dodaje da je to koliko je bilo teško individualna stvar, odnosno nekima je teži srpski od matematike ili obrnuto.

Navodi da je i za decu i za roditelje bila generalno stresna prethodna školska godina, jer se zbog epidemije koronavirusa nastava uglavnom odvijala onlajn.

N1

A da li je korona ostavila „rupe“ u znanju dece, on kaže da jeste, ali ne samo u znanju osnovaca, već sve dece koja idu u školu.

„Rupe sigurno postoje, da su dobili osnovne informacije dobili su, u našoj školi je svaki profesor imao zadatak da održi 10 dodatnih časova kao pripremu za malu maturu“, kazao je Džajić.

Cene privatnih dodatnih časova – od 3.500 do 10.000 dinara

Na pitanje koje su cene pripremnih časova bile za učenike koji su želeli dodatne privatne časove, on kaže da je ona zavisila od toga da li učenik želi da se priprema samo za jedan predmet i u tom slučaju je bila 3.500 dinara ili za sve predmete koji su obuhvaćeni testom, i u tom slučaju je cena bila 10.000 dinara.

„Ima mnogo dece čiji roditelji nisu mogli to da im priušte, tako da sada imamo sigurno tu razliku u znanju koja će morati da se pegla u srednjoj školi“, ocenjuje on.

Dodaje da svi nastavnici i direktori škola govore da će svako dete koje bude želelo moći da se upiše u srednju školu, jer ima više mesta u srednjim školama, nego što ima svršenih osnovaca.

Prosvetni sindikati izneli su posle probne male mature podatak da je kod osmaka zabeležen jako nizak nivo znanja, sa čim se ne slaže ministar prosvete Branko Ružić, koji je jutros posetio jednu od osnovnih škola.

„Nikada se nije radila analiza, ne znam kako su to sindikati zaključili, ali mi smo uradili presek stanja posle probnog testa i to je pokazalo da nema odudaranja, ne u odnosu na prethodnu godinu, već na godinu kada se u regularnim okolnostima odvijao završni test“, kazao je Ružić.

Na sajtu Ministarstva prosvete objavljena su oko pola jedan rešenja testa iz srpskog jezika odnosno maternjeg jezika.

Ružić: Završni ispit nadgleda 12 hiljada kontrolora

Ministar prosvete Branko Ružić, izjavio je u Skupštini Srbije da je testom srpskog odnosno maternjeg jezika, počeo završni ispit za osnovce u svih 247 osnovnih škola i da će ispit polagati 68 hiljada osmaka.

Završni ispit nadgleda 12 hiljada kontrolora, 12.700 pregledača, 1.700 supervizora uz asistenciju MUP-a i Pošte Srbije.

„Pripadnici policije će biti prisutni ova tri dana od nula do 24, tako da je to jedan veliki sistematski poduhvat koji svake godine, kao Vlada Srbije i resorno ministarstvo unapređujemo“, rekao je Ružić.

Na pitanje poslanika Dragana Markovića da li policija i toliki broj kontrolora treba da kontroliše male maturante kao da ništa ne znaju, a to je i veliki trošak, Ružić je odgovorio da policija nije u učionicama, već je zadužena da prati testove dok se distrubuiraju.

„Supervizori nisu eksterno finansirani, nego su to nastavnici, kao i pregledači, tako da u tom smislu nema bilo kakvog troška“, rekao je Ružić.

Posle današanjeg testa iz jezika, đaci u četvrtak polažu test iz matematike, a u petak, kombinovani test iz biologije, fizike, hemije, istorije i geografije.

Pogledajte gostovanje Miloša Džajića u emisiji N1 Studio Live: