Osmani: Glasanje za smenu gradonačelnika nije uspelo zbog pritisaka iz Beograda

Vesti 21. apr 202420:36 21 komentara
Miguel MEDINA / AFP

Predsednica Kosova Vjosa Osmani ocenila je da današnje glasanje za smenu gradonačelnika opština na severu Kosova nije uspelo zbog pritisaka iz Beograda, koje je, kako je navela, izvršila Srpska lista i nelegalne kriminalne strukture.

Ona je na Fejsbuku napisala da je Kosovo građanima severnih opština (Severna Mitrovica, Zvečen, Leposavić i Zubin Potok) dalo priliku da smene dosadašnje gradonačelnike i izaberu nove.

„Građani uglavnom nisu iskoristili ovu priliku. Nažalost, to se uglavnom dogodilo usled pritisaka iz Beograda, koje je izvršila Srpska lista i nelegalnih kriminalnih struktura“, navela je.

Dodala je da se Srbija „još jednom nezakonito mešala u izborni proces druge zemlje“.

„Vučić je još jednom prekršio reč koju je dao međunarodnim partnerima“, navela je predsednica Kosova.

Ali, kako je kazala, „Kosovo je još jednom dokazalo razboritost, organizovanost i puno poštovanje zakona i ustava, nudeći svim zajednicama, bez razlike, mogućnost da same izaberu koga žele“.

Osmani se zahvalila Centralnoj izbornoj komisiji Kosova, institucijama bezbednosti, kao i partnerima na radu, posvećenosti i saradnji.

„Organizacijom današnjeg procesa, Kosovo je ispunilo sve uslove koje zahteva EU. Nepravedne mere prema Kosovu moraju odmah da budu uklonjene“, kazala je Osmani.

Podsećamo, u četiri opštine na severu Kosova glasalo se za smenu četvorice gradonačelnika – Erdena Atića, Izmira Zećirija, Ljuzima Hetemija i Iljira Pecija. Oni su u Severnoj Mitrovici, Zubinom Potoku, Leposaviću i Zvečanu izabrani pre skoro godinu dana na prvim izborima pošto su Srbi napustili institucije, a potom bojkotovali izbore.

Biračka mesta u u opštini Zvečan zatvorena su u 19 časova, a isto je učinjeno i u ostalim opštinama na severu Kosova u kojima se održavao referendum za smenu gradonačelnika. Srbi su bojkotovali referendum na poziv Srpske liste, a izlaznost je bila toliko niska da se može reći da je bilo više posmatrača i članova biračkih odbora nego samih građana koji su izašli na glasačka mesta, javila je reporterka N1.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare