Osmani: Nećemo prestati da zahtevamo da se počinioci zločina privedu pravdi

Vesti 26. mar 202313:01 7 komentara
vjosa osmani
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP

Predsednica Kosova Vjosa Osmani poručila je iz sela Velika Kruša u opštini Orahovac da ratni zločini nikada ne zastarevaju i da Kosovo neće prestati da zahteva da se počinioci privedu pravdi i da se otkrije sudbina intelektualca Ukšina Hotija i drugih nestalih iz tog sela.

Na ceremoniji podsećanja na zločin izvršen nad stanovnicima tog sela pre 24 godine, Osmani je odajući počast žrtvama zločina rekla da su „rane 26. marta 1999. godine još uvek sveže“ i da Hotijeva sudbina više od 20 godina nije razjašnjena.

„Takva je ostala sudbina 64 stanovnika Velike Kruše koji se i dalje pojavljuju na spiskovima nasilno nestalih. Ratni zločini nikada ne zastarevaju, baš kao i genocid koji je imao za cilj istrebljenje albanskog naroda“, rekla je ona.

Ponovila je da „danas i zauvek“ neće prestati da traže da se počinioci privedu pravdi i da se rasvetli sudbina Hotija, kao i svih drugih Krušijana.

„Nikada ne treba da ćutimo ili odustajemo jer verujemo da ljudski duh demokratskog sveta neće ćutati u potrazi za pravdom za nevine žrtve“, rekla je Osmani.

Dodala je da iako Kosovo teži miru, da neće prestati da čuva sećanje „na zločine koje je Srbija počinila na Kosovu“.

„Kosovo je vodilo pravedan i oslobodilački rat, a Srbija je izvršila genocid nad našim narodom. Velika Kruša je jedna od najstrašnijih priča našeg rata, ali nažalost priča još nije završena. Potreban nam je rad za stanovnike Velike Kruše i sve građane Kosova da pronađu mir. Nikada nećemo zaboraviti prošlost, već se trudimo da je transformišemo u prilike za buduće generacije“, naglasila je ona.

Prema podacima međunarodnih organizacija koja se bave ljudskim pravima, u selu Velika Kruša je u jednim danu ubijena 241 osoba, uglavnom muškarci od 10 do 70 godina starosti.

Selo Veliku Krušu je jutros posetio i premijer Kosova Aljbin Kurti koji je položio cveće na spomen obeležju žrtvama tog zločina.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare