Osmani: Nije ispravno povezivati proces prijema Kosova u SE i dijalog

Vesti 02. feb 202317:252 komentara
LUDOVIC MARIN / AFP

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je u Rejkjaviku, na Islandu koji predsedava Savetom Evrope, da nije ispravno povezivati proces prijema Kosova u članstvo Saveta Evrope i proces dijaloga Beograda i Prištine, već da ta dva procesa treba posmatrati kao odvojene.

Kabineta Osmani je preneo da je ona na sastanku s premijerkom Islanda Katrin Jakobsdotir ocenila da bi prijem Kosova u Savet Evrope, koje je zahtev za to podnelo maja 2022, bilo „odraz dostignuća Kosova u sprovođenju vrednosti demokratije i ljudskih prava, o čemu svedoče izveštaji relevantnih međunarodnih organizacija“.

„S obzirom da Island predsedava Savetom Evrope, diskusije su se fokusirale na unapređenje članstva Kosova u ovoj organizaciji, imajući u vidu njen značaj za osnovne slobode i prava građana Kosova“, saopšteno je iz njenog kabineta.

Kosovska predsednica je, navodi se dalje u saopštenju, istakla da je Island jedna od prvih država koja je priznala Kosovo, važan partner i saveznik naroda Kosova.

„Osmani ceni stalnu podršku Islanda članstvu Kosova u međunarodnim strukturama, i izrazila je spremnost da intenzivira međudržavnu komunikaciju kako bi se unapredio proces u vezi s članstvom  u Savetu Evrope u narednim mesecima“, kaže se u saopštenju.

U razgovoru s premijerkom Jakobsdotir, Osmani je pomenula „odlučnost naroda i institucija Kosova da se učlani u NATO i tražila podršku Islanda, kao jedne od država-osnivača Severnoatlantskog saveza“.

Osmani i Jakobsdotir su izrazile i spremnost da „prodube odlične odnose Kosova i Islanda u raznim oblastima i da otvore nova poglavlja saradnje dve zemlje“ zaključuje se u saopštenju.

Komentari

Vaš komentar