Osmani o zahtevu da se produži rok za tablice: Tolerišu se pretnje srpskih bandi

Vesti 21. okt 202217:59 6 komentara
km tablice
N1

Kontinuirano produžavanje primene odluke o tablicama pokazuje da se tolerišu pretnje srpskih bandi lokalnim Srbima na Kosovu, a ovde se radi i o zaštiti Srba od njih, izjavila je kosovska predsednica Vjosa Osmani.

Portal KoSSev prenosi da se radi o zahtevu SAD i članica zemalja Kvinte, kako je to tokom ovonedeljne posete Prištini otkrio američki izaslanik Gabrijel Eskobar, da se odluka kosovske vlade o preregistraciji srpskih tablica gradova na Kosovu na tablice RKS, čiji rok ističe 31. oktobra, ponovo produži na još 10 meseci.

POVEZANE VESTI:

Osmani danas nije otkrila kako će Priština na njihov zahtev odgovoriti, ali je poručila da je ostala mala grupa Srba koji tablice nisu zamenili – „jer im prete kriminalne bande koje plaća Aleksandar Vučić“.

Uz naglasak da je to tema o kojoj razgovara i sa Eksobarom, istakla je da je to zapravo sada i tema vladavine prava.

Više od 90 odsto Srba koji žive na Kosovu već ima tablice RKS, poštuju zakon i princip ravnopravnosti, ali postoji mala grupa koja još nije izvršila izmenu, jer im prete kriminalne bande koje plaća Vučić, poručila je Osmani.

„Kontinuirano produžavanje pokazuje da se tolerišu te pretnje bandi Srbima na Kosovu i ovo je sada i pitanje zaštite Srba na Kosovu. Imamo slučajeve da su im zapalili kuće i automobile, samo zato sto su poštovali zakone Kosova“, kazala je Osmani.

Kosovska predsednica je poručila da nije tačno da postoji nemački nacrt statuta za Zajednicu srpskih opština, koji je juče objavljen u pojedinim medijima i istakla da ga neće ni biti.

Petković: Priština podiže tenzije

N1

Direktor Kancelarije Vlade Srbije za Kosovo i Metohiju Petar Petković ocenio je da bi Priština trebalo dobro da razmisli šta dobija namerom da izazove krizu na severu Kosova i Metohije zbog „nelegalne odluke da godinu dana pre roka ukine statusno neutralne KS registarske tablice“.

Činjenica je da ni međunarodna zajednica ne gleda blagonaklono na takvo podizanje tenzija, naveo je Petković u pisanoj izjavi.

On je dodao da su Srbi sa severa pokrajine pokazali jasno vlastima u Prištini šta misle o njihovim jednostranim i nelegalnim odlukama o preregistraciji registarskih oznaka, čiji je bilans posle skoro dva meseca samo dva preregistrovana automobila na severu Kosova.

Petković navodi da su KM tablice legalne registarske oznake koje daju organi Srbije u skladu sa svim propisima i zbog toga je politikantima iz Prištine svrsishodnije da umesto nasilja koje podstiču, počnu da poštuju sporazume na koje su se obavezali.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare