Osmani: Uvođenjem reciprociteta Kosovo u potpunosti primenilo Briselski sporazum

Vesti 20. sep 202123:39 11 komentara
Vjosa Osmani
Armend Nimani/AFP

Predsednica Kosova Vjosa Osmani izjavila je da je Kosovo uspostavljanjem reciprociteta u registarskim tablicama sa Srbijom u suštini u potpunosti primenilo Briselski sporazum.

Povezane vesti:

Kazala je da bi EU trebalo da izvrši pritisak na Srbiju da zaustavi provokacije protiv Kosova i zloupotrebu građana, kosovskih Srba, u političke svrhe.

„Kosovo je danas u potpunosti primenilo sporazume potpisane u Briselu, koje je Srbija zanemarila i nastavlja da ih ne sprovodi. Uzajamnost po pitanju registarskih oznaka, koju su obe strane potpisale u Briselu, ne može se posmatrati kao napeta i jednostrana akcija, već akcija ka sprovođenju sporazuma koje bi trebalo da zahteva sama EU“, smatra kosovska predsednica.

Ona je na fejsbuku napisala da je Srbija ta koja je jednostrano delovala od 2016. godine i kršila briselske sporazume, a ne Kosovo.

„Zbog toga srpske ilegalne strukture, koje se finansiraju i primaju naloge od države Srbije, preduzimaju radnje ne samo da krše briselske sporazume, već i ugrožavaju bezbednost građana i stabilnost regiona“, kaže kosovska predsednica.

Takođe ocenjuje da Srbija, prema nepromenjenoj logici iz prošlosti, koristi srpske državne institucije da ugrozi Kosovo.

„Nijedna vrsta pretnje iz Srbije ne umanjuje našu odlučnost da obezbedimo sprovođenje zakona, u skladu sa međunarodnim obavezama, a u korist svih građana Republike, bez obzira na etničku pripadnost“, kaže Osmani.

Po njoj, odluka Vlade Kosova da sprovede reciprocitet sa Srbijom u delu koji se odnosi na registarske tablice vozila doneta je u skladu sa sporazumima iz 2011. i 2016. godine o slobodi kretanja građana izmedju dve zemlje.

„Shodno tome, odlukom se osigurava jednak tretman i slobodno kretanje građana obe zemlje. Odluka je prihvaćena i striktno se sprovodi na svim graničnim prelazima, osim na dva na severu, gde Vlada Srbije i tamošnje ilegalne strukture zlostavljaju lokalne Srbe. Stoga, pozivam Evropsku uniju da izvrši pritisak na Vladu Srbije da odmah zaustavi provokacije protiv Kosova i zloupotrebu u političke svrhe kosovskih Srba. Destabilizirajuća politika Srbije na Kosovu i u regionu i njeni hegemonistički ciljevi za takozvani ‘srpski svet’ povratak su njenoj logici devedesetih, koja je našem regionu donela mnoge žrtve“, kaže predsednica Kosova.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare