Osnivač preteče „Kobri“: Političari misle da specijalci rešavaju sve probleme

Vesti 29. jan 202315:0120 komentara
Vojska Srbije

U javnosti i među političarima postoji opsesija o tome da su pripadnici specijalnih jedinica oni koji rešavaju sve probleme, iako su oni precizno određeni za svoju vrstu posla, izjavio je pukovnik u penziji Dragoljub Jevđović, osnivač i komandir prve protivterorističke jedinice u bivšoj JNA, 1978. godine, preteče sadašnjih "Kobri".

„Suština je da se opremi pešadija, koje nema dovoljno, jer možemo imati komandose, ali bez pešadije koja drži prostor, sve to je uzalud. To je pokazao i rusko-ukrajinski rat“, rekao je Jevđović, koji je u penziju otišao sa mesta načelnika Vojne policije.

Pročitajte još

Prema njegovom mišljenju, nije rešenje u broju „specijalaca“ u Vojsci, a zvanične najave su da će ih do kraja godine biti 5.000, nego u obuci i taktici.

„Treba opremiti i popuniti pešadijske jedinice, obučiti ih i specijalizovati za neke tipove borbe, i posle iz njihovih redova popunjavati specijalne jedinice, i platiti ih kako treba i starešine i vojnike. Pešadija treba da bude podignuta do nivoa specijalnih jedinica. Ne mora imati njihovu opremu, ali neke stvari su potrebne, poput dronova“, smatra Jevđović.

Kako je ukazao, obećavanje plate „specijalcu“ početniku od 2.000 evra je besmisleno i ružno, jer se time u ponižavajući položaj, primera radi, dovode generali i pukovnici.

Specijalci su, napomenuo je on, svakoj vojsci potrebni, zbog tajnog prodora izviđača u dubinu neprijateljske teritorije, skupljanja obaveštajnih i drugih podataka, zaseda ili protivzasednih dejstava, koje svaka brigada mora da ima i treba da imaju opremu, obuku, taktiku i posebno dobre uređaje veze.

„Pogrešna su uverenja da su ti specijalci fizički snažni, jaki, nabildovani. Tu se traži spretnost i mentalni sklop“, napomenuo je Jevđević.

Govoreći o obuci budućih specijalaca, on je iskazao skepticizam o broju kandidata koji će se prijaviti, jer Srbiji, generalno, nedostaje radne snage.

„Kriterijumi za izbor su svakako godine starosti, postoji granica, traže se mlađi ljudi, da duže mogu ostati u vojsci i da zadrže psihofizičke sposobnosti“, objasnio je Jevđović.

On je naveo i da te početne kriterijume fizičke sposobnosti mladi ljudi uglavnom mogu da prođu, a onda slede psihološko testiranje i provera psihozdravstvenih sposobnosti.

Ne proverava se samo prirodna inteligencija, nego je tu i test opšte informisanosti, socijalna inteligencija, sve se to čini pomoću „baterija“ testova, koji su dobro urađeni, ali je činjenica da se, kada „zafali“ ljudi, malo spusti prag tih testova.

Početna, selektivna obuka traje 15 do 30 dana, nije vremenski ograničena, sve zavisi od kvaliteta kandidata, pod uslovom da su služili vojsku ili su vojna lica, dok oni koji nisu moraju proći osnovnu pešadijsku obuku od mesec i po.

„Cilj selektivne obuke je da se identifikuju oni koji po svojim prihofitzičkim karakteristikama i sposobnosti nisu za to. Ta obuka iscrpljuje ljudski organizam do krajnjih graniica, to je jedan ozbiljan stres, koji pokazuje kako bi se vojnik ponašao u borbenoj situaciji. To je simulacija koja, međutim, nije ni blizu stvarnoj borbenoj situaciji“, rekao je Jevđović.

On je dodao da se instruktori i komandiri, kao i lekar i psiholog koji prate selektivnu obuku, redovno sastaju i pričaju o kandidatima.

Oni koji prođu selekciju idu potom na pojedinačnu specijalističku obuku, koja traje obično pet ili šest meseci, uče se topografija, korišćenje modernih uređaja, taktika specijalnih dejstava, kao i pružanje sanitetske pomoći, a posle toga sledi obuka uvezivanja dejstava timova, vodova i četa.

Jevđović je istakao da se jedan čovek obučava za više specijalnosti, za koje se organizuju različiti kursevi.

„Obuka specijalaca je u optimalnim uslovima završena tek za dve godine. To je standard i u svetu i kod nas“, konstatovao je Jevđović.

On je ukazao i na činjenicu da se, nažalost, kod nas u vojsci i specijalci bave čišćenjem kruga i košenjem trave, kao i sređivanjem prostorija.

„Za vreme selektivne obuke to moraju. To je deo provere psihofizičkih sposobnosti, kako će ko reagovati, ali je bespotrebno da kasnije to rade“, zaključio je Jevđović.

Komentari

Vaš komentar