„Osnove sistema odbrane Republike Srbije“ – novi predmet u srednjim školama

Vesti 10. feb 202120:36 74 komentara
Ministarstvo odbrane

Ministarstvo odbrane i Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja pripremaju "Osnove sistema odbrane Republike Srbije" kao novi fakultativni predmet za učenike trećeg i četvrtog razreda srednjih škola, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

U okviru tog predmeta učenici će saznavati „osnovne stvari o našoj vojsci, o tome kako ona funkcioniše, kako je organizovana“ kao i o tradiciji i istoriji Vojske Srbije.

Časovi će počinjati intoniranjem himne Srbije „Bože pravde“, „što ima za cilj jačanje patriotskog duha i identifikovanja mladih sa svojom zemljom“.

Nastava za „Osnove sistema odbrane Republike Srbije“ izvodiće se uz pisane materijale, „Pauer point“ prezentacije i priručnik namenjen nastavnicima i učenicima.

Predavači će biti razredne starešine, a direktori škola moći će da zatraže pomoć.

„U tom slučaju, neko u uniformi iz našeg teritorijalnog organa odlazi u školu i pomaže razrednim starešinama da izvedu nastavu“, navodi se u saopštenju.

Potpukovnik Milan Krsmanović iz Uprave za obaveze odbrane Ministarstva odbrane izjavio je u emisiji „Svitanje“ RTV Pink da je ovaj predmet bitan za učenike završnih razreda srednjih škola zato što oni „kao punoletni građani već imaju prava i obaveze prema državi, uvode se u vojnu evidenciju, mogu se opredeliti da upišu Vojnu akademiju, mogu da postanu profesionalni vojnici ili da se odluče za služenje vojnog roka“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare