Osobe uzrasta 16 i 17 godina, kao i trudnice mogu se prijaviti za Fajzer vakcinu

Vesti 03. maj 202112:35 > 13:03 28 komentara
Tanjug/Rade Prelić

Osobe uzrasta 16 i 17 godina i trudnice mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom protiv kovida-19 , zaključio je Stručni komitet za imunizaciju na sastanku održanom 26. aprila.

Prema zaključku Stručnog komiteta za imunizaciju, osobe uzrasta 16 i 17 godina mogu da se vakcinišu Fajzerovom vakcinom protiv kovida-19, po preporuci nadležnog pedijatra, pri čemu obrazac saglasnosti za vakcinaciju potpisuje lice koje se vakciniše u skladu sa Zakonom o pravima pacijenata.

Povezane vesti:

Kako je objašnjeno, vakcina se daje intramuskularno u dve doze, sa razmakom od tri nedelje.

Stručni komitet ističe da nema raspoloživih podataka o zamenljivosti Fajzerove vakcine drugim kovid-19 vakcinama u cilju završetka serije vakcinacije. Osobe koje su primile jednu dozu Fajzerove vakcine treba da prime i drugu dozu istog cepiva kako bi kompletirale seriju vakcinacije.

U skladu sa revidiranim preporukama Stručnog komiteta za imunizaciju, trudnoća ne predstavlja kontraindikaciju za primenu Fajzerove vakcine protiv kovida-19.

Trudnice se posle prvog trimestra trudnoće, mogu vakcinisati Fajzerovom vakcinom protiv kovida, u konsultaciji sa nadležnim ginekologom i uz individualnu procenu koristi i rizika od vakcinacije, stoji u preporukama Stručnog komiteta.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare