„Ostaje nam samo da pokupimo kofere i da odemo“: N1 na Kosovu nakon deblokade Banjske

Vesti 28. sep 202316:58 177 komentara

Posle četiri dana blokade, dozvoljen je ulazak u Banjsku, gde su u oružanom sukobu nastradala trojica Srba i jedan kosovski policajac. U srpskim sredinama na Kosovu je treći dan žalosti.

Kako javlja reporterka N1, u Banjskoj je mirno. Još uvek je primetan veliki broj pripadnika Kosovske policije. I dalje se oko sela radi pretraga terena sa psima tragačima primetni i pripadnici forenzičke ekipe Kosovske policije.

Oglasila se je i Eparhija raško-prizrenska koja je navela da nije voljna da prihvati mešanje kosovskih institucija u život Crkve i preuzimanje zaštite manastira Banjska posle nedavnog oružanih sukoba.

Inače, meštani sela Banjska su i dalje pod utiscima. Pokušavaju da sagledaju i razumeju šta se desilo. Svi kažu da nisu mogli da vide šta se dešavalo, kao i da su bili zatečeni pucnjavom.

Jedan od meštana je za N1 rekao da je bio među građanoima koji su bili „živi štit“, kao i da je postojao rizik da dođe do ljudskih žrtava u samom selu.

Primetan je veliki pesimizam među njima, i kako je naveo jedan od njih: „Ostaje nam samo da pokupimo kofere i da odemo“.

Iako je Kosovska poloicija raspoređena po selu, meštani Banjske nemaju poverenje u nju.