Oštećena vredna slika u kabinetu Stefanovića, ni glasa od muzeja i ministarstva

Vesti 17. feb 202219:59 > 21:5216 komentara

Kako i zašto je "Ženidba cara Dušana", slika Vase Pomorišca, završila u Ministarstvu odbrane i kako je oštećena, nadležna ministarstva i Narodni muzej od kojeg je pozajmljena za N1 ne otkrivaju. Da je delo oštećeno i to samo četiri meseca nakon što je dospela u kabinet ministra, javnosti je otkrila Stranka slobode i pravde. Tvrde da na slici postoje ozbiljna mehanička oštećenja, a direktorku muzeja pitaju zašto im je jedno takvo delo uopšte i ustupila.

Prema broju slika, a i slikarskim veličinama koje čuva u svom depou, Ministarstvo odbrane može da stane rame uz rame sa nacionalnim galerijama i muzejima. Uprkos tome što galerija vojske ima dela Paje Jovanovića, Petra Lubarde, najpoznatije srpske impresionistkinje Nadežde Petrović, u Ministarstvo odbrane morao je ipak stići i prizor ženidbe cara čiji je nadimak bio Silni. A čim je u kabinet stigao, silom prilika je izgleda i oštećen.

„Delo se nalazi u kabinetu ministra Nebojše Stefanovića, a samo četiri meseca nakon boravka u kabinetu ministra, stručna lica iz Narodnog muzeja ustanovila su ozbiljna oštećenja nastala mehaničkim putem u rasponu od osam centimetara“, saopštila je Stranka slobode i pravde.

POVEZANE VESTI:

„Ja mislim da pre svega je to zatečeno stanje prethodnog ministra s obzirom na to da je gospodin Stefanović vrlo sveden u odnosu na prethodnog ministra što imam informacije i iz samog kabineta i iz vojske“, kaže Petar Bošković, kapetan u penzji, bivši načelnik Uprave za odnose sa javnošću Ministarstva odbrane.

Iz Stranke slobode i pravde, navode, međutim, da je slika Vase Pomorišca u kabinet dospela u novembru 2020. godine. Dakle, kada je vojsku od Aleksandra Vulina preuzeo Nebojša Stefanović. Koji god od njih dvojice da je poželeo da ga sa zida bodri važna figura iz srpske istorije, mogao je da izabere nekoga iz vojne galerije.

„Ako je želeo vojvode imamo portrete vojvoda u maloj ratnoj sali. Imamo znači vojvode, portrete vojvoda u maloj ratnoj sali, gde se svojevremeno održavao kolegijum ministra. Imamo zaista jednu paletu izuzetnih slika. Da li je to bilo možda istorijsko nacionalni detalj, mislim da moguće je“, kazao je Bošković.

Zašto je Ministarstvu odbrane bila važna baš Ženidba Dušanova i kako je nisu malo više pazili, za sada, ne odgovaraju. Na naša pitanja o oštećenju ćuti i Narodni muzej. Nema sada glasa ni od Ministarstva kulture. Pre nekoliko dana, kada je otkriveno da se skulptura Miloš Obilić, takođe vlasništvo Narodnog muzeja, nalazi u Bezbednosno informativnoj agenciji, oglasili su se da kažu da u takvim pozajmicama prepreke nema.

„Shodno zakonskim propisima, ustanove zaštite mogu izlagati kulturna dobra, ukoliko su obezbeđena od požara, fizičko-hemijskih i bioloških uzročnika oštećenja i neovlašćenog otuđenja u prostorijama gde se stalno čuvaju i izlažu, kao i mestu privremenog izlaganja“, saopštilo je Ministarstvo kulture i informisanja.

Sa ovog mesta privremenog izlaganja, odakle se upravlja i odbranom cele zemlje, jedna umetnička slika, izgleda nije mogla biti odbranjena.

Komentari

Vaš komentar