Vanredna situacija u Zubinom Potoku, oštećeni mostovi u Leposaviću

Vesti 20. jan 202309:43 > 12:561 komentar
Izvor: Odbor Islamske zajednice Skendera

Zbog obilnih padavina i izlivanja većih reka i potoka situacija je teška u opštinama na zapadu i u severoistočnom delu Kosova i Metohije, a iz naselja Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice prethodne noći je evakuisano pedesetak porodica, rečeno je Srni u policiji Kosova. U opštini Zubin potok proglašena je danas vanredna situacija, a vrtići su iz predostrožnosti zatvoreni. Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je da je na teritoriji te opštine situacija i dalje teška, a da je srušeno ili oštećeno više mostova. Voda u severnom delu Mitrovice i dalje je zamućena, zbog čega je prekinuto vodosnabdevanje. Mala količina vode koja se dobija iz Gazivoda, kako navode, preusmerava se ka Kliničko-bolničkom centru.

Pročitajte još:

U opštini Zubin Potok proglašena je vanredna situacija. Nijedan vrtić u Zubinom Potoku danas iz predostrožnosti neće raditi.

Kosovska vlada je navela da je u opštini Zubin potok oko 30 kuća ugroženo. Zubin Potok Info objavio je da je nabujali Ibar odneo most koji je povezivao sela Dobroševina i Čitluk sa Zubinim Potokom, prenosi Kossev.

U blizini tog mosta nalazi se i hala, a voda je došla do samog ulaza. Poplavljen je i fudbalski stadion „Mala Marakana“.
Putevi koji su u četvrtak bili blokirani u ovoj opštini danas su prohodni.

Predsednik Privremenog organa opštine Leposavić Zoran Todić izjavio je da je na teritoriji opštine Leposavić situacija i dalje teška, navodeći da je došlo do izlivanja bujičnih potoka i pritoka reke Ibar.

Todić je za Kosovo-onlajn rekao da je ošetećeno desetine objekata u koje je ušla voda. Prema njegovim rečima, dva mosta u selu Mekeniće i jedan u selu Mioliće su se srušila, jedan most u selu Jošanica je potpuno urušen, a most koji je na putnom pravcu prema selima Jošanica, Popovce, Gnježdane, Duboka, Plakaonica i dalje prema aktivnom rudniku Crnac značajno je oštećen.

Iz naselja Bošnjačka mahala u severnom delu Kosovske Mitrovice noćas je evakuisano pedesetak porodica, intervenisale su dodatne vatrogasne ekipe i ekipe Agencije za upravljanje vanrednim situacijama.

Iz policije su naveli da je otežano kretanje na svim putevima na severu i zapadu Kosova i Metohije uz upozorenje vozačima da brzinu prilagode uslovima puta pošto se na velikom delu putnih pravaca od Zubinog Potoka do Leposavića i od Kosovske Mitrovice prema Istoku i Peći očekuju odroni i nanosi na putevima.

Iz Hidrometeorološkog zavoda Kosova najavili su da će tokom dana prestati kiša, ali će prerasti u veće snežne padavine u zapadnom i planinskim predelima Kosova i Metohije.

Komentari

Vaš komentar