Oštra rasprava Selakovića i kosovske ministarke: Brutalne laži, ubili ste mi oca

Vesti 19. okt 202207:33 90 komentara

Ministar spoljnih poslova Srbije Nikola Selaković optužio je na sednici Saveta bezbednosti UN (SB UN) optužio šeficu kosovske diplomatije Doniku Gervalu Švarc da je iznela više "brutalnih laži".

Tokom rasprave na sednici SB UN povodom novog šestomesečnog izveštaja generalnog sekretara UN Antonija Gutereša o radu Misije UN na Kosovu (Unmik), Gervala Švarc je uzvratila Selakoviću, navodeći da mu je teško da spomene njeno devojačko prezime Gervala, jer je Beograd preko službi bezbednosti Srbije organizovao ubistvo njenog oca Jusufa Gervale.

POVEZANE VESTI:

Selaković je rekao da je „jedna od brutalnih laži“ koje je Gervala Švarc izgovorila večeras pred SB UN to da predstavlja „najmlađu demokratiju u Evropi“.

„Da li ste čuli za demokratiju u kojoj je ljudima zabranjeno glasanje? Srbima na Kosovu je dva puta zabranjeno glasanje ove godine“, kazao je Selaković.

Povodom izjave Gervale Švarc da je 90 odsto vozila sa srpskim registarskim tablicama preregistrovano, Selaković je rekao da na severu Kosova ima više od 9.000 vozila sa srpskim tablicama, od kojih su samo dva preregistrovana na kosovske registarske oznake.

„Da li je to dva odsto? To je najbolji primer koliko su ove laži brutalne. Čuli smo i da je veoma opsednuta (predsednikjom Srbije Aleksandrom) Vučićem, devet puta pomenula je njegovo ime. Rekla je da Srbija priprema agresiju, a nije rekla šta radi Priština. Zar nije priprema za agresiju kada gurate van Kosova ono što je ostalo od Srba na Kosovu“, upitao je Selaković.

Povodom izjave Gervale Švarc da Vučić promoviše nacističke ideje, Selaković je rekao da je vlada Kosova „pripremila renoviranje kuće Džafera Deve u Kosovskoj Mitrovici i da je prevarila EU da podrži taj projekat“.

„Deva je bio saradnik nacista u Drugom svetskom ratu, to je jasna promocija nacističkih ideja“, naveo je.

Selaković je negirao i tvrdnju Gervale Švarc da Srbija krši postignute sporazume, navodeći da to „naravno nije tačno“ i dodajući da je prošlo 3.470 dana od potpisivanja prvog Briselskog sporazuma, a da Priština nije formirala Zajednicu srpskih opština, što je predviđeno tim dokumentom.

„Kad lažete, lažite tako da ljudi mogu da vam veruju“, rekao je Selaković šefici kosovske diplomatije.

„Moje prezime je velika tamna mrlja u svesti Srbije“

Reagujući na Selakovićev govor, Gervala Švarc je kazala da je njemu teško da spomene njeno devojačko prezime Gervala, jer je „Beograd preko službi bezbednosti Srbije organizovao i izvršio ubistvo njenog oca Jusufa Gervale, novinara, pesnika i muzičara, njenog strica i jednog aktiviste iz Gnjilana“.

„To prezime je velika tamna mrlja u svesti Srbije“, kazala je Gervala Švarc.

Ona je rekla kako neće trošiti mnogo vremena da reaguje na izjave srpskog ministra jer ceni vreme koje ima SB UN, „organ koji je i danas vrlo intenzivan u zaustavljanju jednog bezrazložnog i agresivnog rata“.

„Preporučila bih svakome ko nije mnogo ubeđen u istinu da ne sluša gospodina Selakovića niti ministarku spoljnih poslova Kosova, prosto pročitajte međunarodne izveštaje, počnite najnovihim izveštajem OEBS-a, izveštajem EU o napretku, čitajte šta piše u izveštajima međunarodne zajednice sa terena na Kosovu“, kazala je Gervala Švarc.

Navela je da „nikada ne bi pokušala da prevari diplomate u SB UN, jer ceni taj organ“, ali da „ne bi želela da dozvoli ni da ih drugi prevare“.

„Pročitajte izvore za koje znate da govore istinu o napretku na Kosovu, o problemima na Kosovu i to šta se dogodilo u prošlosti ili se događa sada i procenite kakva može biti budućnost“, poručila je Gervala.

Ona je navela da je stremljenje prištinskih vlasti da pruže „bolju budućnost svim građanima“ Kosova.

„Pravo glasa na Kosovu je garantovano Ustavom za svakoga, nije podeljeno na pravo glasa Albanaca, Srba, Turaka, Bošnjaka i drugih. I to pravo je ostvareno od svakog građanina Kosova na parlamentarnim izborima u februaru 2021. i lokalnim izborima u oktobru 2021. godine“, kazala je Gervala Švarc i pozvala učesnike sednice da pročitaju izveštaje evropskih posmatrača izbora.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare