Osude grafita mržnje protiv Slovaka u Kisaču kod Novog Sada

Vesti 02. mar 202318:15 14 komentara
FB/Strana slobody a spravodlivosti - Báčsky Petrov

U naselju Kisač kod Novog Sada, u kom većinsko stanovništvo čini slovačka nacionalna manjina, tokom noći je na zidu jedne porodične kuće ispisan grafit "Princip, ubi Slovaka" i krst sa četiri ocila.Kako prenosi portal "Storiteler", protiv nepoznatih prestupnika podneta je krivična prijava za krivično delo podsticanje na nacionalnu, rasnu i versku mržnju i netoleranciju.

Incident su osudile Matica slovačka u Srbiji (MSS) kao i Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine (NSSNM).

„Neprihvatljivo je ovakvo izražavanje u 21. veku, kada težimo ka savremenom pogledu na svet, koji se odlikuje visokim pragom tolerancije. Ovakvi šovinistički natpisi, svojim sadržajem ulivaju strah stanovnicima Kisača i svim pripadnicima slovačke nacionalnosti na ovim prostorima“, navodi se između ostalog u saopštenju MSS.

Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine pozvao je nadležne da reaguju.

„Nacionalni savet slovačke nacionalne manjine osuđuje svaku vrstu pretnji koje pokušavaju da unesu nemir u sredinu kakva je Kisač, u kojoj se vekovima neguju i razvijaju dobri dobrosusedski odnosi, neguje multikulturalnost i postoji dobra saradnja sa nadležnim institucijama“, stoji u saopštenju koje je potpisala predsednica NSSNM Dušanka Petrak.

Nakon što se po Kisaču čulo da je iscrtan grafit mržnje, neko od građana je uzeo crveni sprej i prepravio ga u poruku ljubavi „U principu ljubi Slovaka“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare