Osvajački ili duhovni mač u rukama Stefana Nemanje – od krsta ni traga

Vesti 27. jan 202119:51 83 komentara

Još je Goran Vesić bio gradski menadžer te 2017. godine kada je prvi put najavio da će na Savskom trgu biti podignut grandiozni spomenik Stefanu Nemanji. Tada je, stoji u vesti na zvaničnom sajtu grada Beograda, autorima sugerisano da Stefana Nemanju prikažu kao čoveka zrelih godina, sa pripasanim ali neisukanim mačem i Hilandarskom poveljom u rukama. U drugoj ruci držao je krst, kako pokazuje i ilustracija pobedničkog rešenja, javnosti predstavljena 2018.

Pet godina kasnije, Stefan Nemanja je ipak isukao mač, a zašto i gde je nestao krst, ne zna ni sam autor spomenika, ruski vajar Aleksandar Rukavišnjikov.

„Znate, i ja sam sebi postavio to pitanje kada mi je rukovodstvo iz Beograda u jednom trenutku reklo da u ruci Stefana Nemanje ipak treba da bude mač, a ne krst. Ja sam se iskreno iznenadio“, kaže Rukavišnjikov.

Šta predstavlja mač u ruci Stefana Nemanje pokušao je da objasnik i predstavnik Rukavišnjikova u Srbiji.

POVEZANE VESTI

„Ako pogledate kako drži ovaj mač, ovde nema ni napadanja ni odbrane, nego je to samo njegova moć“, izjavio je Oleg Laskarev, predstavnik vajara Aleksandra Rukavišnjikova u Srbiji.

Dok autor spomenika ne zna, a njegov predstavnik pretpostavlja, misteriju mača pokušao je da objasni član žirija za podizanje spomenika, profesor Sima Avramović.

„Skulptura koju smo dobili na konkursu imala je ruski krst, sa jednom prečagom pod pravim uglom i jednom dijagonalno. I tu smo se onda razmišljali da li je to ipak pravi simbol srpskog pravoslavlja, to je bila prva otvorena tema. Ali se pojavila tema da li je Nemanja ovde kao osnivač srpske državnosti ili duhovnosti? Sigurno i jednog i drugog, ali je ipak prevagnula ideja državnosti koja se nije postizala ruskim krstom, nego mačem, jer kao i uvek, država se stvara mačem“, rekao je Avramović.

Kaže član žirija, ali njegova nije zadnja. Mač u rukama Stefana Nemanje nije osvajački, tvrdi zamenik gradonačelnika Goran Vesić, jer Svetosavlje „nije osvajačka vera niti ideologija“. Mač je, pravi poređenje, poput onog koji drži Isus Hrist.

„Zato što je taj Hristov mač simbol istine – duhovni mač istine kojim su Nemanjići trasirali srpski istorijski put u kome nema kompromisa sa lažima“, kazao je Vesić.

Kompromis bi zamenik gradonačelnika trebalo da postigne najpre sa svojim izjavama, jer je samo pre nekoliko dana današnji duhovni mač nazvao državničkim.

„Mač je tu zato što je ovo spomenik vladaru, da pravimo spomenik svecu, onda bi bio krst. Ali je Stefan Nemanja veći deo svog života proveo kao državnik, kao vladar koji je inače bio vrlo borben, znao je da se bori za našu zemlju, tako da zato ima mač“, rekao je Vesić u emisiji Fokus na B92.

Kratak je put od mača do trača, pa se čaršijom širi onaj koji kaže da je krst uklonjen da se ne bi narušila religijska osećanja arapskih investitora Beograda na vodi. I za sada je samo trač.

Za vizuelnog umetnika Dejana Atanackovića, vizuelno spomenik je ikonografski mulj. Sa mačem ili bez njega.

„Što je napisao neko na društvenim mrežama, mogao je da drži i mobilni telefon, potpuno je svejedno. Jednostavno, je l’ mi ovde zaista imamo spomenik Stefanu Nemanji ili vladavini naprednjačkog režima i Aleksandra Vučića“, upitao je Atanacković.

Nekoliko sati uoči otkrivanja spomenika, sam autor vajar Rukavišnjikov opet se oglasio, ali ovoga puta tvrdi mač je pogodniji od krsta. Između ostalog, da bi se, kako kaže za Sputnjik, izbegla tautologija spomenika.

„Stefan Nemanja na grudima ima enklapion, krst. Smisao je da ne bude i u ruci i na grudima krst, kao što je svojevremeno bio slučaj sa spomenikom Lenjinu – kačket na glavi i kačket u ruci. Zato je rešenje mač i smatram da je to ispravno“, mišljenja je Rukavišnjikov.

Dok sam umetnik veruje da će se građani na veličinu spomenika navići i vremenom ga zavoleti, onima kojima se ne sviđa zamenik gradonačelnik odgovara „Dođi pa ga sruši“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare