Otac i dvoje dece iz Niša se otrovali bunikom iz kačamaka

Vesti 18. avg 202216:13 > 16:15 11 komentara
KC Niš, Klinički centar Niš
N1

Nišlija (34), njegov trogodišnji sin i šestogodišnja ćerka, koji su u sredu primljeni u niški Univerzitetski klinički centar sa simptomima toksikacije, otrovali su se atropinom, odnosno bunikama, pokazala je toksikološka analiza krvi i urina obavljena u niškom Zavodu za sudsku medicinu, objavila je Nova.rs.

Deca su imala slabije simtome jer su najverovatnije konzumirale manju količinu hrane dok je otac imao nešto ozbiljniju kliničku sliku, ali je sve troje danas otpušteno na kućno lečenje.

Veruje se da su se otac i deca otrovali kačamakom od heljdinog brašna kojii su konzumirali neposredno pre nego što su ispoljili simptome trovanja, objavila je Nova.rs.

Prema nezvaničnim informacijama, heljdino brašno za koje se sumnja da je bilo zagađeno bunikom, kupili su u jednoj niškoj radnji sa zdravom hranom.

U istragu trovanja su se uključile inspekcijske službe i policija, a po okončanju istrage biće poznato da li postoji osnov za nečije krivično gonjenje.

Dr Biljana Milosavljević sa niškog Instituta za sudsku medicinu objašnjava da je za adekvatno lečenje trovanja atropinom bitno blagovremeno prepoznavanje simptoma.

„Prvi su proširene zenice, suvoća usta, tahikardija, nikotinski muskarinski efekat, crvenilo lica… Ako je uneta veća doza otrova može doći i do halucinacija, te simptome lekari vrlo brzo prepoznaju, ali uz adekvatnu terapiju za tri do četiri dana dolazi do potpunog oporavka“, rekla je Milosavljević za Nova.rs.

Ona dodaje da je retko da se u žitaricama nađe atropin i da je malo neverovatno da se na tu količinu ispolji dejstvo stabljike bunike, ali da trovanje oca i dece u Nišu dokazuje da to ipak može da se desi.

Bunika spada u zeljaste biljke, postoji deset vrsta u rodu i sve su otrovne. Raste kao korov, posebno na zapuštenim površinama. Koristi se i kao lekovita biljka jer ima sedativno i analgetsko dejstvo, ali zbog otrovnosti, nikako se ne sme uzimati na svoju ruku.

Komentari (11)

Vidi sve komentare