Otac Mateja Periša: Pokušao je još dva puta da zaustavi taksi, nada nije ugašena

Vesti 31. jan 202209:29 19 komentara
nenad pariš otac nestalog mladića iz splita
N1

Otac nestalog Splićanina Mateja Periša, za kojim već celi mesec traje potraga u Beogradu, izjavio je da mu je iz MUP-a Srbije obećano da će se potraga za njegovim sinom nastaviti dok ne bude pronađen i da mu to "u celoj muci daje snagu" i nadu "da će svi biti srećni na kraju".

„S obzirom na vreme koje je proteklo moja nada je smanjena, ali nije se ugasila i ja još mislim da će se potraga za mojim Matejem srećno završiti“, rekao je Nenad Periš Televiziji Tanjug.

POVEZANE VESTI:

Matej Periš nestao je u Beogradu u noći između 30. i 31. decembra nakon što je s prijateljima bio u beogradskom noćnom klubu „Gotik“.

U međuvremenu je MUP Srbije pregledom snimaka sa svih nadzornih kamera i na bazi raspoloživih informacija, napravio potpunu rekonstrukciju njegovog kretanja po izlasku iz kluba, o čemu je detaljno obavešten i MUP Republike Hrvatske.

Nenad Periš je za Televiziju Tanjug naglasio kako najiskrenije misli da MUP Srbije „radi profesionalno i ljudski ono što treba i najbolje što može“ i da je pred policijom „veliki profesionalni izazov“ i da pre svega žele da se slučaj reši.

„Ja njima mogu zahvaliti na onome što rade. Ovo govori jedan vrlo tužan otac koji traži svoga sina i nemam razloga da nekome dajem komplimente, ali stvarno mogu reći MUP-u Srbije, hvala na onome što radi. To je činjenica koju ja osećam, a sve ostalo bi bilo neistina“, rekao je Periš.

Telefon dao signal dva i po sata nakon eventualnog ulaska u vodu

Matej Periš potraga
Tanjug/Miloš Milivojević

Ocenio je kako se zbog komplikovanosti slučaja neke stvari još ne mogu zaključiti.

„Kamere su takve kakve jesu, rade tako kako rade, koliko je njihova rezolucija kvalitetna i kolika je njihova uključivost u toj noći bila, to su stvari koje se ne mogu nadomestiti i to otežava završetak istrage. Tako ja to vidim kao laik, i to su po meni problemi objektivne prirode“, rekao je.

Otežavajuće okolnosti su, prema njegovim rečima, udaljenost kamera i činjenica da je bila noć.

„Da li se to može na neki drugi način, softverski, kompjuterski obraditi, to me najviše muči u ovom trenutku. Takođe, i telefon koji je dao zadnji signal dva i po ili tri sata posle eventualnog ulaska Mateja i telefona u vodu. Tu nemamo konačan odgovor“, rekao je Matejev otac.

Matej još dva puta pokušao da zaustavi taksi

N1

Kaže da je, gledajući snimke, uvideo da je Matej još dva puta pokušao da zaustavi taksi, ali sa njima nije bilo razgovora, samo su prošli.

To ga, utvrdio je, navodi na zaključak da je Matej želio negde da ode i da njegovo konačno odredište nije trebalo da bude i nije bila platforma kod restorana Savanova na šetalištu u kvartu Beograd na vodi.

Nenad Periš je naglasio kako mu je iz MUP-a Srbije obećano da će se potraga nastaviti dok se Matej ne pronađe i da mu to „u celoj muci daje snagu“, i da oseća podršku i novinara i građana da se slučaj reši.

„Osećam podršku, stvarno, kako vaših kolega novinara i tako i običnih građana koje susrećem na ulici. Nisam nigde osetio nekakav drukčiji pristup. Svima iskreno hvala. Ja mislim da ta pozitivna energija koja se razvila u ovom teškom trenutku da će na kraju pobediti i da ćemo svi biti srećni“, kazao je.

Najteže mi je jutro i buđenje iz nečega što ne znam da li je san

Matej Periš potraga Veliko ratno ostrvo
Tanjug/OMK MUP-a Republike Srbije

Periš je za TV Tanjug ispričao kako vreme u Beogradu provodi kontaktirajući s policijom, da kao vernik odlazi u crkvu, komunicira sa porodicom u Splitu i odgovara ne telefonske pozive vezane za nestanak njegovog sina, objavila je agencija Tanjug.

Sve informacije koje telefonski dobije, sve sugestije ili savete preusmerava na MUP Srbije ili Hrvatske, u zavisnosti od toga iz koje zemlje dolazi poziv.

„Najteže mi je jutro posle noći i buđenja iz nečega što ne znam da li je san. Popodne imam misu i molitvu. Svaki dan hiljadu puta rekonstruiram događaj ispočetka. Pričam sa mojima kući i tako. Muka. Borba“, rekao je Periš.

Ostajem u Beogradu sve dok osećam da treba da budem tu

Naveo je kako još ne razmišlja da napusti Beograd već da će u glavnom gradu Srbije ostati dok bude osećao da je to potrebno.

„Još imam vere i dok vidim da sam potreban ovde, da policiji dajem podršku, da osećam da treba da budem tu, ja ću biti“, istakao je Nenad Periš za TV Tanjug.

Vulin iskazao veliko poštovanje

Ministar unutarnjih poslova Aleksandar Vulin izjavio je prošle nedelje da se upoznao s ocem Mateja Periša i da mu „iskazuje veliko poštovanje“.

„Samo se stavite u njegovu situaciju. Da li biste imali imali toliko razumevanja kao on? Bilo je pokušaja da se ovo predstavi kao međunacionalni sukob“, rekao je Vulin.

On je, uz konstataciju da je Beograd „siguran grad“, naglasio kako „isključuje svaku mogućnost nasilja“ nad nestalim Splićaninom.