Otac napadnutog dečaka: Stabilno je, od prvog razreda sam ukazivao na nasilje

Vesti 25. nov 202214:2036 komentara

Posle vršnjačkog nasilja koje se dogodilo u ponedeljak u subotičkoj Osnovnoj školi "Sonja Marinković", jednom đaku je izvađena slezina usled nanetih teških povreda. Otac napadnutog dečaka kaže za N1 da su svi vitalni parametri u redu, da je on stabilno i da se stanje prati. Subotička policija će, po nalogu Višeg javnog tužilaštva, podneti krivične prijave protiv maloletnika koji su učetvovali u incidentu.

Otac Dejan Kolar dodaje da je dečak psihički stabilno i da sada želi da ide kući. Ponavlja da je od prvog razreda ukazivo na vršnjačko nasilje.

POVEZANE VESTI:

„Prvo verbalne pretnje, pa fizičko maltretiranje starije dece, on je ranije krenuo, u tom uzrastu je mnogo godinu dna u težini i visini, u ponašanju baš nisam siguran. To je bilo prijavljivano tokom nižih razreda učiteljici, koja je rekla da će sve da se reši na nivou razredne zajednice i uveravala me da ne treba da se ide na višu instancu. To je ista grupacija đaka koji su skloni takvom ponašanju, ima sve uredno zabeleženo i učiteljica i razredna Nenadova, ja sam uredno prijavljivao, išao na razgovore, da bi na kraju mene poslali na pojačani rad sa mojim detetom, umesto da pošalju decu koja treba da se stave na pojačamni rad i posmatranje“, rekao je otac.

Podseća da je uvek reč o istoj grupi dečaka i dodaj da dečak koji je oborio njegovog sina nije iz istog razreda.

„U gužvi su bili, on pokušava da napusti grupu, prilazi mu dečak i obara ga tako što mu izmiče obe noge i dolazi do nagnječenja i da je i slezina oštećena. Mene su zvali iz škole da je pao i da ga boli rebro. Video sam da pada na ruku. Namera je jasna da se neko povredi“, objasnio je.

Direktor škole „Sonja Marinković“ Pajica Bašić ispričao je šta se desilo tog dana u školi.

N1

„U popodnevnim satima, između časova, odmor se završavao, ulazili su na čas, desio se slučaju u kome su učestvovala tri učenika i povređeni dečko. Mi nismo prvo znali šta se desilo, dešava se u 48 sekundi i odlaze na čas. Nastavnik fizike je primetio da mali plače, rekao mu je da imam bolove i da je pao u hodniku. Mi ne znamo šta se desilo. Natsavnik kaže idite kod nastavnika fizičkog, tamo je set za prvu pomoć, nastavnica ga pogleda, nema povreda, pita ga šta se desilo, kaže pao sam na hodniku. Mi ne znamo da se desilo ovako nešto. Poziva roditelje, sedi pored njega, pričaju, dolazi otac traži da pogleda kamere i zajedno s ocem pregledamo i vidimo događaj koji se desio. Oni se guraju, gde ga trojica učenika, prvo dvojica udaraju, jedan ga od nazad udara i pada, on mu prilazi podiže ga i oni svi oldaze na čas“, kaže direktor škole.

Na izveštavanje medija da nije pozvana hitna pomoć, direktor kaže da prvo najbitnije razgovarati sa detetom.

„Ukoliko je dete stabilno i nema vidljivih povreda, uvek je najbolje da dete ode sa roditeljem kod lekara, istog momena bismo pozvali hitnu pomoć da smo znali da je životno ugrožen. Kada je otac došao, mi smo krenuli da radimo po procedurama, iako ja nisam bio tu, bio je pedagog, osoba koja je koordinator tima za zaštitu dece od nasilja. Otac odlazi u bolnicu, mi još ne znamo o kakvim se povredama radi. Mi ne smemo od dece da uzimamo izjave bez prisustva roditelja. Tek kada otac i natsavnica vide snimak, on priča šta se desilo“, naveo je direktor.

Priča da je jedan od učenika rekao da je to izazov sa TikToka.

„Mi smo tek kasnije shvatili da oni to shvataju kao igru, koja opasno može da se završi. Mi smo odmah dogovorili tim za borbu protiv nasilja, pozvali smo roditelje i oni su došli, dali izajve, potpisali, to su protokoli, posle izjava u tom momentu znajući šta se desilo deca više nisu shvatala kao igru“, rekao je direktor Bašić.

Komentari

Vaš komentar