Otac preti tužbom, direktor škole kaže – ranije mi se nije obraćao zbog nasilja

Vesti 25. nov 202219:16 34 komentara

Posle napada vršnjaka 13-godišnji N.K. kome je odstranjena slezina, oporavlja se u subotičkoj bolnici. Otac Dejan Kolar odlučio je da ga ispiše iz škole i poručuje da zbog, kako kaže, nepravovremenog i neadekvatnog reagovanja na konstantna prijavljivanja nasilja, pokreće postupak protiv škole. Direktor OŠ Sonja Marinković za N1 kaže da ništa neće biti zataškano, da napad tretiraju kao najviši stepen nasilja, ali i da se njemu lično otac dečaka nikada ranije nije obratio.

Pročitajte još:

Sedamnaest sekundi – toliko traje video zapis na kameri za nadzor škole… Koliko će trajati posledice onoga što se desilo u tih 17 sekundi?

„U gužvi su bili, udaranje s leđa. On pokušava da napusti grupu, ide niz hodnik ka učionici, gde mu prilazi sa leđa taj dečak i obara ga na način da mu izmiče obe noge. On pada dole, pri čemu dolazi do nagnječenja. I u blonici su utvrdili da mu je slezina oštećena pa su je izvadili“, ispričao je otac povređenog dečaka.

U školi kažu da su poštovali protokol za ovakve situacije, obavestili policiju, pokrajinski Sekretarijat, Centar za socijalni rad, Ministarstvo prosvete i da je školski tim zaključio da se taj incident mora tretirati kao treći nivo nasilja.

„Kada nešto evidentirate kao treći nivo nasilja, to je najviši nivo nasilja i pokrećemo vaspitno-disciplinski postupak. Mi smo to i uradili, pokrenuli vaspitno-disciplinski postupak i to za povredu zabrane fizičkog nasilja“, rekao je za N1 Pajica bašić,direktor škole u kojem se incident desio.

A da li ovaj incident predstavlja kulminaciju, jer otac povređenog dečaka tvrdi da nasilje nad njim traje osam godina, odnosno čitavo školovanje.

„On dolazi kući i plače da su ga tukli, bacali užinu kroz prozor, mislim šta? To je ista grupa đaka, koji su skloni takvom ponašanju. Ja sam uredno prijavljivao, išao na razgovore da bi oni mene na kraju poslali na pojačan rad sa mojim detetom, umesto da pošalju decu koja treba da se stave na pojačan rad i posmatranje“, priča otac.

Dejan kaže i da je verovao da će se problem rešiti na nivou odeljenske zajednice i da se zato nije obraćao višim instancama.

„Otac nikada nije došao kod mene da kaže ja sam nezadovoljan kako odeljenski starešina ili neko od njih radi. Meni je jedino rečeno, i to smo pronašli, to je da je u petom razredu bilo prijavljeno lomljenje naočara“, kaže direktor.

A porodica povređenog dečaka je prelomila.

„Pokrenuću postupak protiv škole zbog neadekvatnog i nepravovremenog reagovanja na konstatno prijavljivanje nasilja, da ne kažem guranje pod tepih“, rekao je otac.

Povređeni dečak ispisan je iz škole, a trenutno se u stabilnom stanju oporavlja u subotičkoj bolnici.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare