Oterana iz evropskog etra, Raša tudej stiže u Srbiju – a stižu i oštre poruke EU

Vesti 15. jul 202219:16 89 komentara

Raša tudej priprema se da u Srbiji otvori svoje predstavništvo, potvrđeno je za N1. Istina, nije jasno u kom bi formatu RT funksionisala na ovim prostorima. Za emitovanje u Srbiji i na srpskom jeziku morala bi da aplicira za dozvolu. Eventualno pojavljivanje još jednog, ne samo proruskog, nego ruskog propagandnog medija, je zapravo pitanje sa manje medijskih a više političkih posledica.

Oterana iz evropskog etra kao propagandna mašinerija države agresora, Raša tudej ima nameru da otvori svoje predstavništo u Srbiji. Namera i planovi su potvrđeni za N1. Pojavljivanje novih medija, domaćih ili stranih, nije nužno loše, jer se podiže konkuretnost u svakom smislu, pod uslovom da ti mediji rade u skladu sa profesionalnim standardima, smatraju u Nezavisnom udruženju novinara Srbije.

POVEZANE VESTI:

„Ono što mi možemo videti iz dosadašnjeg rada ovog medija, mislimo da oni neće promeniti tu svoju uređivačku politiku. Odnosno da se ona neće mnogo razlikovati od ove njihove generalne uređivačke politike i da se neće lišiti onog dela koji se odnosi na propagandu, a to svakako nije novinarstvo, i to svakako nije dobro ni za jednu medijsku scenu pa ni za našu“, smatra pravnica NUNS-a Marija Babić.

Medijska scena u Srbiji već je većim delom proruska, a ni ruske propagande ne manjka. Iz tog ugla gledano, eventualni dolazak RT-a, neće puno promeniti situaciju. Novinar Nedim Sejdinović kaže da će samo institucionalizovati državnu rusku propagandu. Bitniji aspekt odluke da se dođe u Srbiju je politički.

„Jeste ovaj potez Rusije, kako bih rekao, manje utilitaran, manje sa željom da se širi ruska propaganda na ovom prostoru koja već je tako dominantna, već više neki politički, simbolički čin obeležavanja teritorije“, rekao je Sejdinović.

Iz Evropske unije poručuju da je Raša tudej pod evropskim sankcijama od invazije Rusije na Ukrajinu.

„RT je deo instrumentarijuma propagande i dezinformacija Rusije s kojom Kremlj dopunjuje svoju ilegalnu agresiju protiv Ukrajine i u ubijanju Ukrajinaca. Od Srbije, kao zemlje kandidata, se očekuje da se postupno usklađuje sa spoljnom i bezbednosnom politikom EU i sa njenim odgovarajućim odlukama. U kontekstu ilegalne ruske agresije protiv Ukrajine očekujemo da se Srbija uzdrži od jačanja svojih veza sa Rusijom kao državom, koja pod svojim trenutnim rukovodstvom masovno krši Povelju UN-a, međunarodno pravo i čini zločine protiv ukrajinskog naroda“, naveo je portparol Eu Peter Stano.

Reakcije iz Evropske unije bilo je moguće predvideti. Sejdinović kaže da bi otvaranje Raša tudej u Srbiji bilo još jedan dokaz da Srbija polako odustaje od evropskog puta i ne isključuje da postoji i neki drugi motiv, osim energetske zavisnosti od Rusije, tj. da možda postoji interes vlasti da se ceo proces priključivanja zamrzne.

„U procesu evropskih integracija došlo do otvaranja onih ključnih pitanja koja se tiču neke vladavine prava, a to je borba protiv organizovanog kriminala i korupcije, što svakako vlasti u Srbiji ne orgovara“, smatra Sejdinović.

Na koji način i u kom formatu RT planira svoje prisustvo i predstavništvo u Srbiji nije jasno. Dozvola za emitovanje, koju je RT na nemačkom dobila od REM-a, odnosi se na emitovanje na nemačkom i evropskim građanima, pojasnila je predsednica Saveta REM-a Olivera Zekić. Da emituje u Srbiji i na srpskom morala bi ova televizija da od REM-a pribavi novu dozvolu.

Takvu dozvolu nisu još tražili. Mogući su, međutim, i neki drugi formati prisustva u Srbiji.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare