Otkad ga je Hrkalović optužila – manje se priča o Jovanjici, više o Milenkoviću

Vesti 16. jul 202219:2616 komentara

Tužilaštvo bi trebalo da upozna javnost šta je od provera preduzelo od kada je dobilo akt u kojem je navedeno da dva uticajna člana Srpske napredne stranke, preko posrednika, nude Milenkoviću napredovanje u karijeri i 100.000 evra, ako se dogovore o Jovanjici - to je putem saopštenja upitala advokatska kancelarija Tomanović. Ova reakcija je stigla nakon što je Viši javni tužilac Nenad Stefanović saopštenjem poručio da o ugroženosti Milenkovića nisu dobili nikakav akt, a da njegovo ispitivanje nije u vezi sa Jovanjicom.

Otkada je, optužena za trgovinu uticajem, Dijana Hrkalović izgovorila da Slobodan Milenković „radi drogu“, sve se manje priča o Jovanjici, a sve više o inspektoru koji je tu plantažu marihuane otkrio.

Viši javni tužilac u Beogradu poručuje da provere postupanja Milenkovića nisu samo zbog navoda medija i bivših funkcionera MUP-a, već zbog konkretnih činjenica.

„Jasno ću da ponovim sada, ovo tužilaštvo ne istražuje „Jovanjicu“, niti ugroženost Milenkovićeve bezbednosti. Sve okolnosti u vezi za predmetom „Jovanjica“, pa i najavljeno svedočenje Milenkovića u nadležnosti su Tužilaštva za organizovani kriminal, koje vodi postupke u vezi sa tim predmetom“, naveo je viši javni tužilac Nenad Stefanović.

POVEZANE VESTI:

Tužilaštvo je, dalje navodi, i te kako zainteresovano za zakonitost rada načelnika Četvrtog Odeljenja UKP-a i njegovih inspektora.

„Zbog toga, svaka indicija u nezakonitost njegovog rada mora biti proverena. Kao sto smo i najavili, provere se nastavljaju, uz uvažavanje pretpostavke nevinosti“, dodao je tužilac Stefanović.

Na glas advokata koji je javno rekao da je Milenkoviću ugrožen život, Tužilaštvo nije reagovalo. Ako o tome nisu dobili akt onda jesu na drugu temu – ukazuje akvokatska kancelarija Tomanović.

„Onda bi bilo nužno da Tužilaštvo upozna javnost, a šta je od provera preduzelo od kada je dobilo akt u kojem je navedeno da dva uticajna člana SNS-a preko posrednika nude Milenkoviću napredovanje u karijeri i 100.000 eura ako se dogovore o Jovanjici“, saopštila je advokatska kancelarija.

Jovanjica nije ni zamena teza, ni taktika Milenkovića, poručuje odbrana inspektora.

„Već je Jovanjica razlog za životnu ugroženost Milenkovića ali i opasan pokretač ekstramotivisanosti pojedinih državnih službenika da politički orkestriranu medijsku kampanju dekriminalizacije Jovanjice uz pomoć svojih funkcija sprovedu u delo kroz kriminalizaciju onih koji su se suprotstavili državnom kriminalu“, dodaju iz advokatske kancelarije.

Novinari koji prate ovaj slučaj veruju da je u toku progon inspektora Milenkovića.

„On, ako je napravio neku grešku u svom poslu, postoji Služba unutrašnje kontrole. To je interna stvar koju radi MUP, oni treba da sprovedu, pa na osnovu te istrage da vide ako je bilo nekog dela na neke okolnosti da se dalje vodi postupak. Ja mislim da je ovo jedna velika predstava i pokušaj da se taj čovek u najvećoj mogućoj meri kriminalizuje“, smatra direktor Newsmax Adria Slobodan Georgiev.

Milenković nije usamljen slučaj, takav progon doživeo je inspektor Jović, kao i inspektori u slučaju Potočari, kaže novinar Ivan Milićević. Vezu sa tim, ali i slučajem izostanka ispitivanja žandarma Nenada Vučkovića, vidi u Dijani Hrkalović.

„Imamo grupu tužilaca koji su aktivni na slučajevima progona policajaca, a svi ti progoni su započeli direktno ili indirektno sa osobom kojoj se trenutno sudi pred specijalnim sudom, tj. Dijani Hrkalović. To je infomacija od javnog značaja i to ljudi moraju da znaju“, rekao je novinar Nova.rs Ivan Milićević.

Georgiev podseća da proces Jovanjica 2, u kojem bi trebalo utvrditi odgovornost pripadnika bezbednosnih službi u pomaganju optuženom Predragu Koluviji, pred sudom stoji. Za to vreme, kaže, mi pričamo o čoveku koji je pohapsio one koji su uzgajali i prodavali drogu.

Novi poziv za razgovor u Tužilaštvu Milenković je dobio za 19. jul, nakon što je stigla odluka ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, kojom se oslobadja čuvanja tajnosti podataka za potrebe davanja iskaza.

Komentari

Vaš komentar