Otkrivena organizovana grupa za utaju poreza i pranje novca, uhapšeno osam osoba

Vesti 25. jan 202116:41 2 komentara
hapšenje, policija, privođenje, pritvor
Shutterstock

Ministarstvo unutrašnjih poslova je saopštilo da su pripadnici Uprave kriminalističke policije, u saradnji sa Tužilaštvom za organizovani kriminal i Poreskom policijom, uhapsili sedam osoba, osumnjičenih da su kao članovi organizovane kriminalne grupe počinili više krivičnih dela, kao i još jednu osobu, koja se tereti za poresku utaju.

Kako se navodi u saopštenju, zbog postojanja osnova sumnje da su izvršili krivično delo udruživanje radi vršenja krivičnih dela, uhapšeni su organizatori kriminalne grupe S.Z. (58) iz Beograda, odgovorno lice PD „Emporio Team“ DOO i S.M. (50) iz Smederevske Palanke, odgovorno lice PD „Mediana LDS Group“ DOO, kao i pripadnici organizovane kriminalne grupe – M.M. (69) iz Beograda, odgovorno lice PD „Time Partner“ DOO, B.D. (67) iz Novog Sada, odgovorno lice PD „Marek USM“ DOO, R.R. (58) iz Novog Sada, odgovorno lice „Deniz Garant“ DOO, M.P. (48) iz Novog Sada, odgovorno lice PD „Remik Alek“ DOO i „Gold SBI“ DOO i M.G. (37) iz Novog Sada, odgovorno lice PD „Gerginov Promet 021“ DOO.

Svi oni su osumnjičeni i da su izvršili krivično delo pranje novca.

Uhapšen je i G.S. (52) iz Beograda, odgovorno lice PD „Vip Security“ DOO, zbog postojanja osnova sumnje da je izvršio krivično delo poreska utaja. Za isto delo su osumnjičeni i S.Z, S.M. i M.M.

Sumnja se da je S.Z. u periodu od marta 2019. do juna 2020. godine vršio prebacivanje novca na poslovni račun PD “Mediana LDS Group“ sa poslovnih računa PD “Emporio Tim“ u kome je odgovorno lice, kao i privrednih društava koja osumnjičeni faktički kontroliše “Time Partner“, “V.I.P. Security“ i “Tisten Group“, a na osnovu poslovne dokumentacije sa neistinitim sadržajem.

Nakon priliva sredstava na račun PD “Mediana LDS Group“ S.M. je, kako se sumnja, na osnovu poslovne dokumentacije sa neistinitim sadržajem, prebacivao novac na privredna društva pripadnika organizovane kriminalne grupe, koji su takođe na osnovu poslovne dokumentacije sa neistinitim sadržajem vršili prebacivanje novca između sopstvenih firmi.

Zatim su, sumnja se, novac prebacivali na tekuće račune poljoprivrednih gazdinstava, čiji su nosioci pripadnici organizovane kriminalne grupe, koji su nakon podizanja gotovine taj novac vraćali S.M, a on dalje, lično ili preko drugih pripadnika ove grupe vraćao novac S.Z.

Na ovaj način, osumnjičeni su ostvarili protivpravnu imovinsku korist u iznosu od 89.058.104 dinara, dok je navedenim radnjama izvršena poreska utaja u ukupnom iznosu od 15.392.166 dinara.

Pretresom na više adresa koje koriste osumnjičeni pronađeno je i privremeno oduzeto oko 82.000 evra i 700.000 dinara, za koje se sumnja da potiču iz krivičnog dela.

Osumnjičenima je određeno zadržavanje do 48 časova nakon čega će, uz krivičnu prijavu, biti privedeni tužiocu za organizovani kriminal.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare