Otkriveno ko je „sestra Milka“ iz Nemačke, ispričala kako je zloupotrebljena

Vesti 01. sep 202215:42 97 komentara
Printscreen/ Twitter/ Ivica Božić

Snimak žene koja tvrdi da u Nemačkoj dečaci moraju da idu u školu odeveni kao devojčice obišao je Srbiju i region. Milka M, samohrana majka dečaka sa autizmom, za "Vreme" je ispričala kako je dvaput zloupotrebljena - jednom kao ilustracija za narativ o dekadentnom Zapadu, a potom izmišljotinom da je u pitanju ruska špijunka.

Milka M. još nije bila internet-senzacija kada je pre desetak dana prolazila Obrenovićevom ulicom u rodnom Nišu. U pešačkoj zoni prišla je štandu na kome su se prikupljali potpisi za zabranu Evroprajda, koji sredinom septembra treba da se održi u Beogradu. Milka se drži devize „živi i pusti druge da žive“, ali je protiv „nametanja“ vrednosti i paradiranja homoseksualaca, piše Vreme.

Bradati muškarac na štandu – i on protiv „nametanja“ i paradiranja – ćaskao je sa Milkom, a onda ju je ubedio da je snimi. Njena priča bi, mislio je, mogla da doprinese opštoj stvari. Tako je nastao snimak za koji Milka M. danas kaže da nikad nije trebalo da bude objavljen na način na koji je to učinjeno. Tih 70 sekundi doneće joj sumnjivu slavu.

Čovek koji ju je snimao, Ivica Božić iz neformalnog udruženja „Antiglobalisti Srbije“, koje se pojavljuje kao jedan od organizatora litija u Beogradu, podelio je 20. avgusta video na Tviteru kao „svedočenje naše sestre Milke“.

Milka M. (38), koja skoro pola života živi u Minhenu kao samohrana majka sa sinom koji ima blagi oblik autizma, za „Vreme“ prvi put govori kako je došlo do snimka i zašto mnogo od rečenog nije tačno. Tvrdi da je, posle dugog razgovora sa Ivicom Božićem u niškoj čaršiji, pristala da se načini kratki snimak, ali da se onda zbunila. Kaže da je nenašminkana („kao da me izbacila poplava“) tražila da se na snimku zamagli njeno lice i da se ne otkriva njen identitet. To u razgovoru za „Vreme“ potvrđuje i sam Božić.

Milka M. kaže da skoro pola života živi u Minhenu, gde je otišla još na studije. Ponekad joj, dok govori, nedostane srpska reč pa se pomogne nemačkom. Život joj se odvija daleko od društvenih mreža, podeljen na posao i brigu o osmogodišnjem sinu, kojeg od rođenja podiže kao samohrana majka, piše „Vreme“. Sin ima blaži oblik autizma, zbog čega pohađa školu za decu kojoj treba posebna pažnja.

Tvrdi da je ovog proleća dobila letak iz škole kojim se roditelji obaveštavaju da se organizuje neka vrsta nedelje tolerancije, te da jednog dana – a bio je utorak, tvrdi Milka, kao i u klipu – dečaci mogu da obuku haljinice , a devojčice dečačku odeću. O tome više nema pisanih dokaza niti tragova na internet prezentaciji škole, dodaju iz „Vremena“.

Sama akcija ne bi bila ništa čudno jer se povremeno organizovala u pojedinim nemačkim školama. Zove se „zamena uloga“ (Rollentausch) ili „Girls and Boys day“, a sudeći po fotografijama, sve to liči na karneval na kome se karikira suprotni pol.

„Iskreno, na kraju ga nisam odvela u školu jer smo se posvađali oko odevanja pa mi je bilo lakše da ne ide uopšte, nego da me kasnije zovu iz škole jer je nervozan i pravi problem“.

Odlazak u haljini nije bio obavezan niti ga je naložilo Ministarstvo obrazovanja Bavarske. Milka je to i potvrdila za „Vreme“. Kaže, zabunom je pomenula ministarstvo, a 263 evra koje je morala da plati nisu „kazna“, već naknada što je dete neopravdano izostalo iz škole.

„Nije odevanje u haljinu obavezno – to je projekat. Prisustvo deteta u školi je obavezno“, pojašnjava Milka.

Milka je rešila da napusti Minhen i vrati se u rodni Niš, ali to nema nikakve veze sa školom ili time da dečaci treba da budu dečaci. Kaže da joj se Nemačka smučila zbog razdvajanja vakcinisanih od nevakcinisanih tokom lokdauna, piše „Vreme“ u novom broju.