Otkriveno spomen-obeležje žrtvama fašizma u selu Cikote kod Loznice

Vesti 05. mar 202213:37 13 komentara
TANJUG/SAVA RADOVANOVIĆ

Predsednik Skupštine Srbije Ivica Dačić otkrio je spomen-obeležje koje je posvećeno žrtavama fašističkog terora, počinjenog 19. oktobra 1941. u selu Cikote kod Loznice.

Kako je saopšteno iz Skupštine Srbije, Dačić je rekao da su se okupili u Jadru kako bi odužili dug prema 450 ljudi koji su stradali od ruke nemačkih okupatora, samo zato što su se nevini našli na putu njihovog bezumnog osvajanja.

„Odužujemo i dug našim potomcima, tako što im ostavljamo ovo sećanje na seljake iz Cikota i ovo spomen-obeležje, kao mesto zbog kojeg će uvek pamtiti kolika je cena slobode i koliko je važno da to nikada ne zaboravimo“, rekao je Dačić.

On je dodao da za jedan narod ne postoji veća tragedija nego da prepusti zaboravu svoje žrtve i svoju istoriju i istakao da treba glasno reći šta se događalo i u Jadru i u celoj Srbiji pre 80 godina.

„Ne može Milan Nedić da bude uspomena koju Srbi treba da pamte po dobru. Ja sam skinuo njegovu sliku u zgradi Vlade, jer je neko hteo da ga poturi među sve ostale predsednike svih srpskih vlada u istoriji. Nije Milan Nedić bio nikakav predsednik Vlade Srbije, on je bio običan sluga nacističkog okupatora, onog ko je pobio ove dobre ljude u Jadru i nema mu mesta nigde osim na spisku narodnih izdajnika i zločinaca“, istakao je Dačić, koji je govor završio porukom „Smrt fažizmu!“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare