Otpušten radnik obezbeđenja u Subotica-transu zato što ima kontakt novinara

Vesti 18. apr 202317:54 24 komentara
N1

Direktor Subotica-transa Dejan Ljubisavljević naložio je danas vlasniku agencije za privatno obezbeđenje “Anakonda” iz Sombora, koja obezbeđuje pomenuto javno preduzeće, da sa radnog mesta udalji Subotičanina A. I, zbog Ljubisavljevićeve sumnje da je pomenuti radnik uredniku sajta vesti024.rs, Branku M. Žujoviću, dostavljao informacije od javnog značaja u vezi sa aferom “Starter”, preneo je portal vesti024.

U razgovoru sa urednikom portala vesti024, novinarom Brankom M. Žujovićem, direktor agencije “Anakonda” rekao je da nije imao izbora i da je morao da postupi po nalogu direktora Ljubisavljevića, te da će A. I, koji je poznat kao dobar, pouzdan i vredan radnik, prvom prilikom pronaći novo mesto u Subotici, ali da to u ovom trenutku nije moguće.

Povezano

„Ispada da zbog afere ‘Starter’ ne treba da odgovara direktor Subotica-transa, već kola treba da se slome na nedužnom penzioneru koji, prema svedočenju samog vlasnika agencije, dobro obavlja svoj posao i na taj način pokušava da dodatno zaradi za svoju porodicu. Radnik A. I. je, očigledno, nedužna žrtva jednog po svemu nezakonitog postupka direktora Ljubisavljevića. Niko nema pravo da vam uzima telefon i gleda sadržaj. Najureni radnik ni po kom osnovu ne može da bude kriv. Sve i da mi je dostavljao informacije od javnog značaja, postoji Zakon o zaštiti uzbunjivača i A. I. kao uzbunjivač koji štiti javni interes ne bi smeo da snosi posledice zbog svog savesnog građanskog postupanja. Pozivam novinarska udruženja da se oglase, kako bi egzistencija A. I. bila zaštićena i kako bi se saznalo odakle Ljubisavljeviću informacija da je moj telefon na merama prisluškivanja“, rekao je Branko M. Žujović.

Podsetimo, Suboticu dve meseca potresa afera “Starter”.

Nakon što je novinar Branko M. Žujović utvrdio da je starter P-12, čija cena ne prelazi nekoliko stotina evra, kupljen po ceni od 1.197.411,60 dinara, te da je isporučen bez garancije i sklopljenog ugovora, direktor Ljubisavljević mu je najpre predložio da na svoje novinarsko istraživanje “stavi tačku” nakon čega bi mu se “pošteno revanširao”, da bi, na kraju, uređaj vratio dobavljaču i ostvario povrat novca.

Dejan Ljubisavljević danas nije odgovorio na novinarska pitanja u vezi sa nalogom da A. I. bude udaljen sa radnog mesta.

UNS: Neprihvatljivo da radnik obezbeđenja dobije otkaz zato što ima kontakt novinara

Udruženje novinara Srbije (UNS) je zaprepašćeno zbog otpuštanja radnika obezbeđenja u Subotica-transu A. I. zato što ga direktor ovog javnog preduzeća Dejan Ljubisavljević sumnjiči da je dostavljao informacije u vezi sa aferom „Starter“ novinaru Branku Žujoviću i tvrdnje Ljubisavljevića da je razgovor A.I. i Žujovića presretnut.

UNS traži da Tužilaštvo za viskokotehnološki kriminal utvrdi da li su zaista i po čijem nalogu bili praćeni telefonski kontakti radnika obezbeđenja zbog sumnje da je odavao informacije od javnog značaja.

UNS podseća da radnik obezbeđenja A.I. ukoliko je odavao informacije od javnog značaja treba da bude zaštićen Zakonom o zaštiti uzbunjivača, a da svi koji su odgovorni za kupovinu opreme za Subotica-trans po višestruko većoj ceni od stvarne, o čemu je Žujović objavio seriju istraživačkih tekstova, treba da odgovaraju.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare