Otvoren Klaster četiri u pristupnim pregovorima Srbije sa EU

Vesti 14. dec 202108:08 > 13:41 178 komentara

Na Međuvladinoj konferenciji u Briselu danas je otvoren Klaster četiri u pristupnim pregovorima Srbije sa Evropskom unijom.

Klaster četiri – Zelena agenda i održiva povezanost, obuhvata četiri poglavlja – 14 Transportna politika, 15 Energetika, 21 Trans-evropske mreže i 27 Životna sredina i klimatske promene.

Pročitajte još:

Premijerka Srbije Ana Brnabić razgovarala je jutros u Briselu sa evropskim komesarom za susedsku politiku i pregovore o proširenju Oliverom Varheljijem.

Međuvladinom konferencijom predsedavao je državni sekretar predsedavajuće Evropskom unijom Slovenije Gašper Dovžan, a učestvovali su i visoki zvaničnici zemalja članica i institucija Unije i Srbije.

Ranije je saopšteno da će na 13. Međuvladinoj konferenciji biti razmenjena mišljenja i informacije o statusu pregovaračkog procesa i date političke smernice za nastavak pregovora.

Navedeno je i da Slovenija, u svojstvu predsedavanja Savetom EU, ulaže najveće napore da da novi podsticaj procesu proširenja Unije.

Odluka o otvaranju Klastera četiri u pregovorima sa Srbijom potvrđena je 8. decembra na redovnom sastanku stalnih predstavnika država članica EU u Briselu (COREPER).

Srpska ministarka za evropske integracije Jadranka Joksimović tada je rekla da će otvaranjem tog klastera Srbija biti dodatno u prilici da kandiduje sve projekte iz oblasti zaštite životne sredine, obnove biodiverziteta, poboljšanja kvalieta vazduha, vode i tla, cirkularne ekonomije.

Srbija je u dosadašnjim pregovorima sa Evropskom unijom otvorila 22 od ukupno 35 poglavlja, od kojih su dva poglavlja privremeno zatvorena.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare