Otvoren konkurs za regionalnu novinarsku nagradu „Srđan Aleksić“

Vesti 03. okt 202308:50 0 komentara
Promo/NDNV

Nezavisno društvo novinara Vojvodine (NDNV) saopštilo je da je otvoren konkurs za Regionalnu novinarsku nagradu "Srđan Aleksić" koja se dodeljuje novinarima i medijima iz Bosne i Hercegovine, Srbije, Hrvatske i Crne Gore.

Helsinški parlament građana Banjaluke, Mreža za izgradnju mira, NDNV, Institut za medije Crne Gore i Udruženje „Lupiga – svet kroz obične oči“ iz Hrvatske dodeliće nagradu u tri kategorije – za novinarsku hrabrost i izuzetnost, za doprinos zajednici i za medije.

Povezane vesti

Nagrada za novinarsku hrabrost i izuzetnost dodeljuje se novinarima koji su se istakli temeljitim, profesionalnim i etičnim izveštavanjem o korupciji, potrošnji javnih sredstava, uništavanju prirodnih resursa, političkim manipulacijama, nasilju, veličanju ratnih zločinaca ili drugim temama koje su tabu ili o kojima se retko ili jednostrano izveštava.

Nagrada za doprinos zajednici dodeljuje se za kontinuirano izveštavanje o pomirenju, inkluziji, zaštiti ljudskih prava, ravnopravnosti polova i vladavini prava, koje je donelo konkretnu dobit građanima i zajednicama u kojima oni žive.

Nagrada za medije dodeljuje se medijima iz regiona, koji se ističu odgovornom uređivačkom politikom i podržavaju svoje novinare i novinarke u njihovom nastojanju da budu u službi javnog interesa i zaštite ljudskih prava, slobode medija.

Rok za nominaciju je 1. novembar, a nagrada će biti dodeljena 10. decembra u Banjaluci, povodom Međunarodnog dana ljudskih prava.

Odluku o dodeli nagrade u sve tri kategorije doneće stručni žiri koji čine novinari i novinarke i medijski stručnjaci iz država koje učestvuju na konkursu.