Otvoren konkurs za upis u vojne škole

Vesti 15. feb 202214:16 1 komentar
N1

Ministarstvo odbrane raspisalo je konkurs za upis u vojne škole, koji će trajati do 31. marta 2022. godine, a kojim je predviđen upis za 100 budućih kadeta Vojne akademije i 25 Medicinskog fakulteta VMA, kao i 80 učenika Vojne gimnazije i 70 učenika Srednje stručne vojne škole.

Vojna akademija u školskoj 2022/2023. godini nudi osnovne akademske studije na smerovima: Kopnena vojska, Tehnološko inženjerstvo materijala i zaštite, Vojnoelektronsko inženjerstvo, Vojnomašinsko inženjerstvo, Vojno vazduhoplovstvo, Vojnosaobraćajno inženjerstvo i Ekonomija odbrane, saopšteno je iz ministarstva.

Pravo da konkurišu za upis osnovnih studija na Vojnoj akademiji imaju mladići i devojke rođeni 2001. godine ili kasnije, odnosno 2002. godine ili kasnije za studije na Medicinskom fakultetu Vojnomedicinske akademije. Neophodan uslov je, takođe, da kandidati imaju završenu četvorogodišnju srednju školu.

Mladići i devojke koji imaju ambiciju da postanu vojni piloti i upišu studijski program Vojno vazduhoplovstvo moraju da ispune i dopunske uslove propisane posebnim programom medicinsko-zdravstvene i psihološke procene kandidata za taj studijski program, kao i da uspešno savladaju selektivnu padobransku i letačku obuku.

Selekcija kandidata za Vojnu akademiju realizuje se u dva dela, od kojih će prvi deo selekcije biti organizovan u Vojnoj akademiji tokom jednog dana, kada će kandidati polagati prijemni ispit iz matematike i proveru fizičkih sposobnosti, dok drugi deo selekcije obuhvata psihološku i medicinsko-zdravstvenu procenu.

Maksimalan broj bodova koje kandidati mogu prikupiti tokom selekcije je 100, s tim što uspeh iz srednje škole nosi najviše 40, test iz matematike 45, a provera fizičkih sposobnosti 15 bodova.

Selekcija za buduće vojne lekare imaće tri faze, od kojih će prvi deo selekcije biti psihološka i medicinsko-zdravstvena procena koja će se realizovati na Vojnomedicinskoj akademiji i vojnim bolnicama u Novom Sadu i Nišu, a drugi deo obuhvata polaganje prijemnog ispita iz hemije i biologije, dok će treći deo selekcije obuhvatiti fizičku proveru na poligonima Vojne akademije nakon završenog prijemnog ispita.

Najveći mogući broj bodova na selekciji je takođe 100, tako što uspeh iz srednje škole nosi najviše 40, a provera znanja iz hemije i biologije kandidatima može doneti maksimalno 60 bodova. Provera fizičkih sposobnosti biće eliminacionog karaktera.

Više informacija o konkursu građani mogu pronaći na sajtu Ministarstva odbrane.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare