Otvorena izložba „Pozdrav iz Ukrajine“, nekoliko osoba uzvikivalo „Slava Rusiji“

Vesti 25. jul 202220:47 > 22:34113 komentara
Beta/Amir Hamzagić

Večeras u 19 časova je u Endžio habu (NGO hub) otvorena izložba fotografija "Pozdrav iz Ukrajine" u organizaciju Inicijative mladih za ljudska prava i Ambasade Ukrajine u Srbiji.

Otvaranje izložbe su obezbeđivali pripadnici policije.

Ispred prostorija Haba je bilo nekoliko osoba koje su protestovale držeći zastavu Rusije i uz transparente sa natpisima „Srbi i Rusi braća zauvek“ i „Slava Rusiji, slava Belorusiji“.

Ambasador Ukrajine u Srbiji Volodimir Tolkač izjavio je da Ukrajina, braneći se od ruske agresije, brani Evropu i Srbiju i tvrdi da 80 odsto Ukrajinaca ne bi pristalo na uslove mira koji podrazumevaju teritorijalne ustupke.

Tolkač je, na otvaranju izložbe, rekao da je to prilika da se u srcu Beograda govori o posledicama sveobuhvatne i teške ruske agresije na nezavisnu i suverenu državu u centru Evrope.

Gas i nafta su postali oružje kojim se puca na sva evropske zemlje, pa i na hranu, rekao je Tolkač i predočio da je svaki peti civil u Buči, koji je ubijen, pre toga mučen, a to je slučaj i u ostalim ukrajinskim gradovima.

Ima na stotine žrtava među civilima, a napadač i silovatelj se nikad neće zaustaviti ako mu se dozvoli. Pružajući otpor silovatelju iz Kremlja, Ukrajinski narod ne brane samo sebe, već Evropu i Srbiju, rekao je on.

Beta/Amir Hamzagić

Znamo zbog čega je neprijatelj napao Ukrajinu 2014. godine, želi da nas uništi. Nas ima 40 miliona i žeilimo da postojimo. Poslednji put kada su hteli da nas ubede u mogućnost dogovora, ispaljene su rakete na Odesu, samo dan pošto su potpisani sporazumi da se nahrani svet, kazao je Tolkač.

Tolkač navodi da više od 80 odsto Ukrajinaca ne želi mir po cenu narušavanja teritorijalnog integriteta, a više od 90 odsto veruje u pobedu.

Oni su došli da nas denacifikuju. Da li je denacifikacija o kojoj govori Rusija pljačka, taj pojam je nama nepoznat, istako je Tolkač.

Tolkač je rekao da je izložba u Beogradu prava prilika da se vide zločini Putinovog režima.

Beta/Amir Hamzagić

Ponosni Srbi imaju pravo da vide pravo lice Ruske Federacije, da shvate pretnju koju ona predstavlja i da pomognu ukrajinskom narodu da odbrane sebe, Evropu, pa i Srbiju, ponovio je ukrajinski diplomata.

Kao što naši vojnici kada idu u napad uvek zamole kolege da im čuvaju leđa, rekao je Tolkač, tako i mi danas zahvajujemo onima koji nam čuvaju leđa.

Hvala vam za oružje, humanitarnu, političku pomoć, ljudsku podršku i hvala svima koji su ovu izložbu organizovali. Hvala i onima koji su ove fotografije snimili, jer one govore više od reči, kazao je Tolkač i naglasio da je minut ćutanja prigodan način da se otvori izložba.

Stefana Bojović, ispred Inicijative mladih za ljudska prava, rekla je da se u mejnstrim medijima u Srbiji licitira brojevima interno raseljenih, izbeglih i mrtvih u Ukrajini.

Žrtve se dele na naše i njihove, a vođeni rusofilskom propagandnom mašinerijom mejnstrim mediji to opravdavaju, kao nekada u ratovima devedesetih, pričom „a šta su oni nama radili“, navela je Bojović.

Zato smo ovom izložbom želeli da stavimo fokus na ljude i njihov svakondveni život pod bombama i napadima, dodala je ona.

Izložbi u prostoru Endžio haba u centru Beograda prisustvovale su brojne diplomate, među kojima američki ambasador Kristofer Hil, šef Delegacije EU Emanuele Žiofre i predstavnik Kancelarije Saveta Evrope Tobijas Flesenkemper, ali i Nenad Čanak, Veran Marić, Biljana Stojković, Aida Ćorović i članovi organizacija civilnog društva u Srbiji.

Ispred prostora u Dobračinoj ulici okupilo se i desetak građana koji su nosili slike predsednika Rusije Vladimira Putina i rusku zastavu i sa kasetofona su puštali ruske pesme tokom obraćanja Tolkača.  U trenutku kada je pozvao na minut ćutanja čula se ruska pesma, što je on komentarisao rečima: „Rusi nam ne daju ni da odamo počast nastradalima kako treba“.

Komentari

Vaš komentar