Otvorena prva regionalna kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja

Vesti 30. dec 202214:42 komentara
Služba Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti

U Novom Sadu je otvorena prva regionalna kancelarija Poverenika za informacije od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti.

„Usvajanjem Izmena i dopuna Zakona o slobodnom pristupu informacijama od javnog značaja, Poverenik je dobio mogućnost da otvori kancelarije i izvan svog sedišta, kako bi svi građani Srbije imali jednaku mogućnost pristupa ovoj instituciji. Danas otvaramo u Novom Sadu prvu regionalnu kancelariju Poverenika“, rekao je poverenik Milan Marinović na svečanom otvaranju.

On je istakao da su do sada građani Beograda bili donekle privilegovani u mogućnosti ostvarivanja svojih prava iz nadležnosti Poverenika, zato što su mogli lično da predaju podneske Povereniku i da se brže i lakše informišu o svojim pravima. Sada će otvaranjem kancelarije u Novom Sadu i građani Vojvodine imati tu mogućnost.

„Želim da napomenem da ćemo uskoro uz pomoć čelnih ljudi iz regionalnih centara Niša i Kragujevca, otvoriti i najavljene druge dve kancelarije. Time će pravo na slobodan pristup informacijama od javnog značaja i zaštitu podataka o ličnosti biti jednako dostupno svim građanima u celoj Srbiji“, poručio je Marinović na kraju izlaganja.

Svečanosti povodom otvaranja prve regionalne kancelarije Poverenika prisustvovali su predstavnici lokalne samouprave, predsednik Prekršajnog suda u Novom Sadu i predstavnici medija.