Otvoreni Balkan mogući put ka normalizaciji, Kurti ga i dalje oštro odbacuje

Vesti 09. jun 202219:24 > 10. jun 2022 00:16 16 komentara

Premijer Kosova Aljbin Kurti odbio je predlog predsednika Srbije Aleksandra Vučića da Srbija razmeni za struju ili kupi kosovski lignit. Kurti je već ranije odbio i pozive premijera Albanije i Crne Gore da se Kosovo priključi inicijativi Otvoreni Balkan. S druge strane, Evropska unija, dok pozdravlja pokušaje tešnje regionalne saradnje podseća da ona jedino može d bude uspešna ako je ukjljučeno svih šest zemalja Zapadnog Balkana.

Dok su premijeri Crne Gore i Albanije u sredu u Ohirdu, pozivali da se i Kosovo pridruži Otvorenom Balkanu na svestranu korist, predsednik Srbije Aleksandar Vučić uputio je konkretan predlog koji bi za obe strane olakšao predstojeću zimu.

POVEZANE VESTI:

„Mi smo spremni da ponudimo čak u barteru da napravimo sa Prištinom, znači da mi uzmemo značajne količine kvalitetnog lignita, a da isporučimo struju. Ako neće tako, možemo parama, nikakav nam problem nije, sve možemo. I spremni smo da razgvoramo o tome“, poručio je Vučić.

„Open Balkan je priča ekonomska u kojoj mi treba da rešavamo naše probleme, a ne da se nadgornjavam sa tim, jer je za vas priština, a za nas Kosovo. Lignit i struja nemaju mnogo veze sa tim. Moramo da živimo i jedni i drugi“, dodao je predsednik Srbije.

Za Kosovskog premijera Aljbina Kurtija, priča je pak pre politička nego ekonomska. Predlog je oštro odbio i poistovetio razmenu uglja sa teritorijalnim pitanjima.

„Dakle, umesto teritorije Kosova sada traži ugalj sa Kosova. Ali on mora da prizna nezavisnost Kosova, mora da prihvati zločine koje je počinio Miloševićev režim na Kosovu i trebalo bi da se distancira od despotskog predsednika Putina i Milovešića čiji je ministar tada bio“, kazao je Kurti.

S jedne strane Delegacija EU u Srbiji ističe da su regionalen inicijative koje doprinose saradnji dobrodošle, a s druge da efekat imaju ako su svi uključeni.

Međutim, predlog da se Kosovo priključi inicijativi Otvoreni Balkan Kurti je i pre početka samita u Ohridu odbio. Tako nešto čini se da nije realno u bliskoj budućnosti.

Inicijativa Otvoreni Balkan bi, potencijalno, kroz ekonomsku saradnju, mogla da vodi i izvesnoj normalnizaciji odnosa Beograda i Prištine, ocenjuje Aleksandar Popov iz Centra za regionalizam.

„Toga se, ja mislim, pribojava Kosovo da ne bude na neki način da se stvari zalede unutar te integracije. A toga se boje i zemlje u regionu koje su viđene kao zemlje kandidati za članstvo, i tako da zasada to je jedan od faktora otpora. Sam Eskobar je rekao da to nije politička integracija već privredna i da ona treba da dovede do pomirenja i neke normalnizacije odnosa“, podseća Popov.

Stavove Kurtija mogle bi da omekšaju SAD koje su Otvoreni Balkan uzele pod svoje krilo, smatra Popov.

Kosovo je inače deo jednog drugog projekta regionalne saradnje čiji je idejni tvorac bivša nemačka kancelarka Angela Merkel. Dolazak Olafa Šolca mogao bi da ogovori da li je taj projekat i dalje na nemačkoj i evropskoj agendi.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare