Otvoreni birački centri na Severu, glasa se za ili protiv smene gradonačelnika

Vesti 21. apr 202408:45 16 komentara
KoSSev

Nešto posle 7 časova počelo je održavanje referenduma za smenu četvorice gradonačelnika na severu Kosova – Erdena Atića, Izmira Zećirija, Ljuzima Hetemija i Iljira Pecija. Birački centri su otvoreni, a glasanje će trajati do 19 časova.

U severnom delu Mitrovice pet je biračkih centara, albanska osnovna škola sa isturenim odeljenjima u Suvom Dolu i Mikronaselju, zatim opštinska zgrada, bivša zgrada opštine, kao i IBCM, prenosi KoSSev.

Povezane vesti

U zgradi opštine Severna Mitrovica građanima su dostupne, dve glasačke kutije, odnosno dva biračka mesta – jedno u opštinskom holu, drugo u sali Skupštine ove opštine.

Na samom ulazu u opštinu, istaknute su smernice za glasanje i to na srpskom i albanskom jeziku, ali sami članovi opštinske izborne komisije govore samo albanski jezik (poneki i engleski).

Ujedno, tu su i kamere, kao i oznaka da je objekat pod video nadzorom.

Sve do 7.30 u ovom je biračkom centru glasao samo jedan glasač.

Ispred opštine stacionirano je jedno vozilo Kosovske policije, a povremeno ulicama u blizini patrolira Euleks.

Sa druge strane, u zgradi bivše kosovske opštine, takođe sve do 8 časova – niko nije glasao.

U ovom objektu odnosno prostoriji ima šest biračkih mesta, a pored svakog od njih su i kamere. Članovi OIK u ovom biračkom centru takođe ne govore srpski.

Kada je reč o prostorijama IBCM-a, gde je jutros otvoreno čak 10 biračkih mesta – do 8 časova niko nije glasao, a broj glasača na njihovom spisku je 9.253.

I ovde je vidljiv veliki broj kamera.

U isturenoj albanskoj školi „Azis Sulejmani“ u Mikronaselju do 8 časova glasalo je dvoje glasača. U ovom biračkom centru ima dva biračka mesta, a broj upisanih birača koji bi ovde trebalo da glasa je 1.220.

I ovde, osim same policije na svakom biračkom mestu – vidljiv je i veliki broj kamera.

Pravo glasa na današnjem referendumu za smenu gradonačelnika četiri opštine na Severu Kosova ima 46.556 građana.

U ostalim opštinama glasa se u takođe opštinskim zgradama, privatnim objektima, ali i privrednim prostorijama, poput zaplenjene Rajske Banje u Banjskoj i Univerzala u Leposaviću, a u međuvremenu su postavljeni i kontejneri na pojedinim mestima, mahom u pojedinim selima opština na Severu.

Srbi bojkotuju

Srbi bojkotuju i ovaj referendum, uz izvesni podatak da je teško postići potrebnu minimalnu izlaznost od 50 odsto plus 1 izašlog birača, što bi u ovom slučaju iznosilo 23.279 birača.

Iako su učestvovale u procesu prikupljanja potpisa za smenu albanskih gradonačelnika, srpske stranke na Severu uoči održavanja ovog glasanja odlučile su da na njemu neće učestvovati. Ovaj postupak su objasnili, kako su tada naveli, zbog – nemogućih uslova koje je u ovom procesu odredila Priština.

Glavna stranka – Srpska lista pozvala je na bojkot referenduma, zbog „nemogućih uslova“, uključujući upravo to i da je za uspešnost referenduma, potrebna izlaznost 50 odsto plus jednog birača koji bi glasao za smenu. Zamerke su se ticale i uvođenja video nadzora na biralištima.

„Podršku Srpskoj listi nedavno je dao i srpski predsednik, uz poruku: „na referendumu treba da dobijemo 50 + 1 od ukupno upisanih birača, a nema Srba koji žive 50 odsto. Zato je Srpska lista rekla – nemamo šta da učestvujemo, jer je fizički nemoguće da se to dogodi“.

Međunarodni zvaničnici, sa druge strane, iskazivali su „žaljenje“ zbog odluke Srpske liste, ali i podcrtali da će se referendum održati.

Zbog toga su ovu stranku pozivali da preispita svoje stavove, a Srbe da iskoriste biračko pravo.

S druge strane, pozivali su kosovsku vladu da odgovori na zabrinutost građana i da deluje profesionalno tokom ovog procesa.

Čini se da neće biti zadovoljavajuće izlaznosti na referendumu na Severu u nedelju, ‘složio’ se i kosovski premijer prekjuče, okrivljujući Srbiju.

Za SAD je od ključnog značaja da se Srbima na Kosovu pomogne da shvate kakav će im biti život, poručio je u Beogradu pomoćnik američkog državnog sekretara Džejms O’Brajan tokom skoro pa iznenadne posete Beogradu.

Albanski gradonačelnici od prošle godine upravljaju opštinama na Severu. Na pozicije su došli podrškom na vanrednim izborima od oko tri posto izašlih birača. Izbori su održani oko pola godine kasnije, pošto su Srbi prethodno napustili većinu kosovskih institucija na Severu, uključujući i lokalne samouprave. U severnim opštinama se od tada sprovode vidljive promene sa suštinom utvrđivanja kosovske vlasti na Severu i istiskivanju srpskih institucija, simbola i uopšte veza lokalnog stanovništva sa Srbijom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare