Otvoreni parlament: Stenogram sednice „korigovan“ u korist vladajuće većine

Vesti 28. jun 202314:04 1 komentar
Tanjug/ Strahinja Aćimović

Otvorereni parlament je saopštio da su šokirani skandaloznom odlukom rukovodstva Narodne skupštine da se lažima i cenzurom koriguju zvanični transkripti skupštinskih sednica kako bi se iz njih počistili tragovi verbalnog nasilja kojem pribegavaju poslanici većine.

Oni zahtevaju momentalni prekid te kako navode „apsolutno nedemokratske, neparlamentarne i neetičke prakse“ i navode da bi u svakoj funkcionalnoj parlamentarnoj demokratiji bi odgovorni za takav skandal snosili posledice i bili smenjeni sa skupštinskih funkcija.

„U ‘redigovanoj’ verziji transkripta rasprave od četvrtka, 22. juna, koja je na sajtu Narodne skupštine objavljena u utorak, 27. juna, nema rečenice koju je, dobacujući tokom izlaganja narodnog poslanika Zorana Zečevića, izgovorio narodni poslanik Nebojša Bakarec: „Ubijaš penzionere u Aranđelovcu.“ Dok ovakav nastup poslanika čini opravdan razlog za predsedavajućeg da reaguje, do toga nije došlo, a prikrivanje izgovorene rečenice služi da se, po ustaljenoj praksi od početka ovog saziva, manipuliše stvarnim događajima u Narodnoj skupštini u korist vladajuće većine“, navodi se u saopštenju.

stenogram falsifikat
Otvoreni parlament

Oni podsećaju i da su juče ukazali „na neobično višednevno kašnjenje u objavi steno beležaka od četvrtka, 22. juna, koje su se na sajtu Skupštine pojavile tek tokom jučerašnjeg dana, utorka, 27. juna“ kao i da su poređenjem odlomaka sačuvanog primerka koji su 22. juna dobili novinari i narodni poslanici, i steno beleški koje je su objavljene na sajtu Skupštine, utvrdili da postoji razlika, odnosno, da je „nestao je komentar poslanika Bakareca, koje je u prvobitnim steno beleškama postojao“.

Naknadna odluka, kako je navedeno, da se ubuduće skupštinski transkripti ni ne dostavljaju više agencijskim novinarama i narodnim poslanicima tokom plenarnog, već tek narednog dana, ukazuje na ozbiljnu nameru da se sa ovom skandaloznom praksom nastavi.

„Skrivanjem istine o izrečenom u parlamentu najgrublje se podriva transparentnost u radu najvišeg tela u Republici Srbiji, što je fundamentalna vrednost koja ničim ne bi smela da bude dovedena u pitanje“, saopštio je Otvoreni parlament.

Kako navode, narodni poslanici su često predmet opravdanih kritika zbog toga što neprimerenim ponašanjem, govorom mržnje, verbalnim nasiljem, pa i situacijama na ivici fizičkog nasilja instituciju zakonodavne vlasti pretvaraju u jedan od generatora nasilja u društvu.

„Ipak, ne bismo očekivali da se rukovodstvo parlamenta posluži falsifikovanjem kako bi u zvaničnim dokumentima istina o radu Narodne skupštine izgledala prihvatljivije“, piše u saopštenju.