Otvoreno pismo Jeremića Selakoviću povodom diplomatskih odnosa Kosova i Izraela

Vesti 06. feb 202112:2610 komentara
Vuk Jeremić
N1

Predsednik Narodne stranke Vuk Jeremić uputio je otvoreno pismo ministru spoljnih poslova Nikoli Selakoviću, povodom uspostavljanja diplomatskih odnosa Izraela i "samoproglašenog Kosova", ukazujući da je time Izrael "nedvosmisleno pružio podršku jednostranom narušavanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije".

Jeremić je u pismu, koje je objavila „Politika“, naveo da je „spuštanjem nivoa i tonaliteta protesta“ državi Izrael zbog uspostavljanja diplomatskih odnosa sa samoproglašenim Kosovom poslao poruku svetu da je to stvar od sekundarne važnosti za našu zemlju i da oni koji se nose mišlju da učine isto ne moraju mnogo da brinu o posledicama takve odluke po njihove odnose sa Srbijom“.

Povezane vesti

„Želim da verujem da to niste učinili svesno, i da će Vam borba protiv međunarodne afirmacije ‘Kosova’ kao nezavisne suverene države (prevashodno njihovog članstva u UN) biti prioritet, kao što je, u nešto nepovoljnijim globalnim okolnostima, to bio i meni“, naveo je Jeremić, koji je bivši ministar spoljnih poslova i predsednik Generalne skupštine UN, u otvorenom pismu Selakoviću.

Jeremić je istakao da je „za žaljenje informacija koja je prostrujala diplomatskom zajednicom u Beogradu“ da je lično Selaković doneo odluku da se protestna nota ambasadoru države Izrael uruči na neprimereno niskom institucionalnom nivou načelnika Odeljenja u Ministarstvu spoljnih poslova, kao i da se o tome javnost ne obavesti u formi zvaničnog saopštenja ministarstva.

„Verujem da ste svesni činjenice da je u prošlosti svaki čin priznanja ‘Kosova’ od strane neke države sa kojom je Srbija imala diplomatske odnose podrazumevao daleko supstancijalnije mere retorzije, od povlačenja našeg ambasadora na konsultacije u prestonicu do proterivanja ambasadora dotične države iz Beograda“, naveo je Jeremić.

Jeremić je iskazao razumevanje za to što Selaković do sada nije bio u situaciji da se bavi diplomatijom na nivou na kojem se od skora nalazi, ali da to nosi daleko veću odgovornost.

„Svaka Vaša odluka, izjava ili gest, ali i uzdržavanje od istih, sada u međunarodnom prostoru imaju daleko veću specifičnu težinu od ogromne većine drugih funkcionera; one se čitaju i analiziraju kao zvanična državna politika i reflektuju značaj koji zemlja pridaje određenim pitanjima“, rekao dodao je Jeremić.

Jeremić je apelovao na Selakovića da bude otvoren za savete onih koji su godinama sticali diplomatsko iskustvo i gradili sveobuhvatno razumevanje međunarodnih odnosa, i na taj način doprinese stvaranju atmosfere u okviru Ministarstva spoljnih poslova u kojoj se takvi ljudi neće snebivati da mu iznesu mišljenje suprotno njegovom primarnom političkom instinktu, koji Jeremić, kako je istakao, poštuje.

Jeremić je naveo da je Država Izrael 1. februara uspostavila diplomatske odnose sa samoproglašenim Kosovom, čime je „nedvosmisleno pružila podršku jednostranom narušavanju suvereniteta i teritorijalne celovitosti Srbije, protivno rezoluciji 1244 Saveta bezbednosti UN i duhu bilateralnih odnosa dve zemlje, do tada zasnovanih na uzajamnom poštovanju i solidarnosti“.

„To je direktna posledica takozvanog Vašingtonskog sporazuma, na čiji je jedan od primeraka predsednik Srbije Aleksandar Vučić stavio potpis 4. septembra 2020. godine u prisustvu tadašnjeg predsednika SAD Donalda Trampa u Beloj kući, slično kao i tadašnji premijer ‘Kosova’ Avdulah Hoti“, naveo je Jeremić.

„Iako je to učinjeno pre nego što ste Vi započeli svoj mandat ministra spoljnih poslova, na Vama je odgovornost da Srbija adekvatno diplomatski reaguje na čin koji se nikako ne može smatrati benevolentnim“, dodao je Jeremić.

Jeremić je na kraju pisma Selakoviću „poželeo svu sreću u odbrani naših državnih interesa širom planete“.

Komentari

Vaš komentar