Ovo selo u Srbiji ima samo četiri stanovnika od kojih najmlađi ima 56 godina

Vesti 09. jun 202309:55 6 komentara
BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIC

Sa samo četiri stanovnika, od kojih najmlađi ima 56 godina, selo Manastir najmanje je na području Nišavskog okruga, pokazuju podaci poslednjeg popisa.

Smešteno u Sićevačkoj klisuri, nekoliko kilometara od Niške Banje i 12 kilometara od Niša, Manastir je po popisu posle Drugog svetskog rata imao 122 stanovnika.

U potrazi za poslom i boljim životom većina porodica odselila se 60-ih godina prošlog veka za Niš, ili u susedno selo Prosek.

Nišlije su u tom selu 80-ih izgradile oko 60 vikendica, a njih četvoro se i trajno doselilo u Manastir.

BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIC

Najmlađi među njima je 56-godišnji Miroljub Jovanović, nekadašnji radnik fabrike pumpi „Jastrebac“, čiji su roditelji 70-ih godina u Manastiru počeli da grade vikendicu.

On se iz Niša preselio 2004. godine, kada je ostao bez posla u fabrici.

„Nisam od preduzeća dobio stan, ostali su mi dužni više plata. Nisam imao kud i došao sam u vikendicu. Izdržavam se od socijalne pomoći i tako što sakupljam i prodajem sekundarne sirovine. Obrađujem bašticu pored Nišave u Proseku i tako obezbeđujem malo hrane. Pomažu mi i monasi iz manastira Svetog Nikole“, kazao je Jovanović.

Supružnici Gordana i Branislav Đorđević došli su u Manastir privučeni lepotom tog kraja i na placu od 12 ari napravili su kuću i dvorište.

„Bila je to prava džungla i zmijarnik. Koprive su bile od dva metra. Sve smo to očistili i otkopali čitavo brdo da bi napravili prostrano dvorište. Kuću i potporne zidove sami smo gradili, ručno, bez mešalice. U kofama smo nosili beton“, naveo je Đorđević.

BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIC

Kazao je da mnoge Nišlije ne znaju da postoji selo u kom je život po njegovim rečima, pravi raj.

„Za nas je ovo produžetak života. Radimo u našem voćnjaku kad je potrebno, sređujemo dvorište, imamo mali plastenik sa paradajzom. Spavamo koliko hoćemo, zdravo se hranimo, a slavuji nam po ceo dan pevaju“, kazao je Đorđević.

Dodao je da se nijednog trenutka nije pokajao što se iz Niša preselio u selo, iako je rođen u gradskoj opštini Palilula.

„Naš stan u Nišu je mali, kako bi svi zajedno živeli tamo, supruga, sin ćerka, unuka i ja. Ovako nam je neuporedivo bolje. Deca nas obilaze, donose nam namirnice. Mi ovde uspevamo da uštedimo od naših penzija i da njima svakog meseca damo tu ušteđevinu“, izjavio je Đorđević koji je penziju stekao radeći u Lutkarskom pozorištu u Nišu.

BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIC

Njegova supruga Gordana rekla je da joj život u gradu nimalo ne nedostaje i da je za poslednje dve godine samo tri puta otišla u Niš.

#

„Bilo nam je teško kada smo gradili kuću i sređivali dvorište, ali sada nam je odlično. Imamo uvek po nešto da radimo u dvorištu, a najviše volim da se bavim cvećem. Imam preko 300 lala i preko 400 perunika. Imam i svoju stenu sa najrazličitijim cvećem koja je najlepša u proleće“, rekla je Đorđević.

Selo je dobilo ime po manastiru koji datira još iz 14. veka, a posvećen je letnjem Svetom Nikoli, odnosno prenosu moštiju Svetog oca Nikolaja.

Prema pisanim tragovima, oko crkve, izgrađene na prostoru nekadašnjeg manastira 1838. godine podignuto je selo Manastir.

BETAPHOTO/BILJANA LJUBISAVLJEVIC

Prvi stanovnici bili su Srbi koji su se tu doselili sa prostora Kosova i Metohije.

Predanje govori da je Manastir jedno do retkih sela na području juga Srbije u koje Turci za vreme svoje vladavine nikada nisu kročili nogom.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare