Pad aviona sa oružjem: Grčka uložila demarš, javnost i dalje postavlja pitanja

Vesti 20. jul 202219:25 > 19:44 30 komentara

Ambasador Grčke u Beogradu je po nalogu ministarstva spoljnih poslova te zemlje, uložio demarš Srbiji zbog toga što Grčka nije bila obaveštena o tome da je avion "antonov", koji se srušio u subotu na severu Grčke prevozio naoružanje. Ministarstvo odbrane Srbije u saopštenju navodi da organizacija samog leta, kao i izbor kompanije za transport nisu bile u nadležnosti Beograda.

Portparol grčke vlade u Atini naveo je u saopšenju da je ambasador te zemlje u Beogradu, po nalogu ministra spoljnih poslova Nikosa Dendiasa, odmah po padu aviona koji je prevozio naoružanje, uložio srpskoj strani demarš, odnosno vid diplomatskog protesta.

POVEZANE VESTI:

„Demarš je uložen zbog potrebe da grčka strana bude ranije obaveštena o prirodi tereta aviona ‘Antonov’ koji se srušio u subotu na severu Grčke“, saopšteno je iz grčke vlade.

Iz Ministarstva odbrane Srbije navode – srpska strana je ispoštovala međunarodno pravo.

„Srbija nije nadležna za dozvole za prelet tuđih teritorija, jer je to suverena odluka svake države, kojima se operater u ovakvim slučajevima obraća za preletnu dozvolu. Naša zemlja je u ovom slučaju poštovala međunarodno pravo i ispunila sve međunarodne obaveze, te na miru pružamo podršku grčkim vlastima da sprovedu detaljnu istragu“, poručuje se u saopštenju Ministarstva odbrane.

Ukrajinski avion, koji je leteo iz Niša, preko Amana, Rijada i Ahmedabada za Bangladeš srušio se na severu Grčke u subotu uveče. Poginulo je osmoro članova posade, i svi su bili državljani Ukrajine. Ministarstvo odbrane Srbije odbacuje tezu da je oružje transportovano u Ukrajinu.

„Srbija ne samo da ovim avionom nije transportovala naoružanje Ukrajini, već od 2016. godine od kako se sistemski vodi kroz softvere evidencija za svaku dozvolu za promet naoružanja i vojne opreme iz Srbije, nijedna nije izdata za transport bilo kakve vrste naoružanja i vojne opreme iz Srbije ka Ukrajini“, ističu iz Ministarstva.

Od pada aviona javnost postavlja pitanje – zašto kupovina oružja koje je transportovano avionom „Antonov“ nije izvršena preko državne firme za trgovinu oružjem – SDPR, već preko privatne firme Valir za koju upućeni kažu da je deo hobotnice trgovca oružjem Slobodana Tešića, koji se nalazi pod sankcijama SAD.

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije otkriva – mine iz aviona proizvedene su u valjevskom Krušiku.