Pahor: Mora se primeniti sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom

Vesti 07. sep 202218:02 3 komentara
Tanjug/Tara Radovanović

Predsednik Slovenije Borut Pahor izjavio je da se mora primeniti sporazum o Zajednici opština sa srpskom većinom.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare sa predsednicom Kosova Vjosom Osmani, Pahor je rekao da sve dok nema drugih alternativa koje predlažu strane, treba primeniti ranije postignuti dogovor.

„Čak i u Beogradu, rekao sam, i prošli put ovde, to vidim kao put ka jačanju poverenja u sprovođenje postignutih sporazuma, kao i sporazuma Prištine i Beograda za stvaranje Asocijacije opština sa srpskom većinom. Rekao sam i Osmani da se nađe rešenje za primenu ovog dogovora, ne znam da li postoje alternative, ali sve dok nema predloga stranaka važi prethodno postignut dogovor“, rekao je on.

Pahor je rekao da će na 11. Samitu procesa Brdo-Brioni biti reči o temama kao što je omogućavanje što bržeg pregovora za zemlje koje imaju status kandidata za članstvo u Evropskoj uniji, da Bosna i Hercegovina dobije taj status do kraja godine, kao i da se ispuni zahtev za viznu liberalizaciju za građane Kosova.

„Druga tema je energetska kriza koja nas čeka tokom zime, mislim da je cilj da poručimo Evropskoj uniji da ne zaboravi Zapadni Balkan i da uloži više napora nego što je to učinila za krizu sa kovid-19“, rekao je dalje Pahori.

Predsednica Osmani zatražila je od slovenačkog predsednika da njegova zemlja konačno pogura proces liberalizacije viznog režima za Kosovo. Ona je rekla da Kosovo ima puno poverenje da će Slovenija ostati njen glas u strukturama u kojima nije prisutna.

„Potrebni su nam vaša podrška i vođstvo kako bi naš put ka evroatlantskim strukturama bio završen što brže i uspešnije. Vrata EU i NATO-a ne samo da treba da budu otvorena zemljama koje ih istinski predstavljaju i inspirišu svojim vrednostima, već je krajnje vreme da se jasno shvati da je prisustvo u ovim strukturama garancija mira i razvoja“, kazala je kosovska predsednica.

Ona je govorila i o dijalogu Beograda i Prištine, rekavši da je jedino rešenje za dugoročni mir i stabilnost uzajamno priznanje dve zemlje.

Kurti: Odnose sa Slovenijom karakteriše prijateljstvo i savezništvo

Odnose Kosova i Slovenije karakteriše „prijateljstvo, partnerstvo i savezništvo“, istaknuto je na sastanku premijera Kosova Aljbina Kurtija i predsednika Slovenije Boruta Pahora u Prištini.

„Premijer Kurti je izrazio zahvalnost za doprinos Slovenije pre i posle rata na Kosovu. On je ponovio da je Slovenija naš cenjeni partner jer delimo iste vrednosti i poglede na mir i bezbednost u regionu i šire“, navodi se u saopštenju Vlade Kosova.

Predsednik Pahor je rekao da je uvek čast i privilegija sresti se sa liderima „prelepe države Kosovo“. Iako mu je to poslednja poseta kao predsednika Slovenije, on je rekao da se nada da će ponovo posetiti Kosovo kao „prijatelj zemlje“, stoji u saopštenju.

Na sastanku je bilo je reči o evropskoj perspektivi regiona, značaju Berlinskog procesa, kao i napretku pregovora u Briselu i narednim koracima ka normalizaciji odnosa Kosova i Srbije.

„Istaknuta je posvećenost Kosova članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u. Premijer Kurti je istakao spremnost i posvećenost Kosova da doprinese operacijama i projektima NATO-a. On je kao veoma važan korak izdvojio članstvo u NATO-ovom programu Partnerstvo za mir, na čemu je predsednik Pahor potvrdio podršku Slovenije“, dodaje se u saopštenju.

Komentari (3)

Vidi sve komentare