Pajtić: Jelena Milić nema kvalifikacije za mesto ambasadora

Vesti 17. mar 202213:51 21 komentara
Bojan Pajtić
N1

Profesor Pravnog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu Bojan Pajtić izjavio je da srpsku spoljnu politiku u poslednjih deset godina karakteriše to da se za ambasadore postavljaju osobe koje ni u formalnom smislu nisu kvalifikovane za tu poziciju.

Pajtić je kazao da ambasadori koje postavlja vlast Srpske napredne stranke (SNS) nemaju integriteta da bi predstavljale zemlju na način koji bi imponovao građanima Srbije.

Komentarišući izbor Jelene Milić za ambasadora u Zagrebu, Pajtić je rekao da Srbiju ne može da predstavlja osoba koja je diplomirala u svojoj šestoj deceniji.

„Uobičajeno je u međunarodnoj diplomatskoj praksi da u ambasadore idu najbolji i najškolovaniji. Nekada su nas u svetu predstavljali Ivo Andrić, Miloš Crnjanski i Jovan Dučić, a kasnije, nakon 2000. godine i najeminentniji pisci i intelektualci kao što su Vida Ognjenović, Milan St Protić, Svetislav Basara, Dragan Velikić… Danas, kao i u svim oblastima, i u diplomatiji imamo izrazito negativnu selekciju“, ocenio je Pajtić.

Po njegovim rečima, odluka državnog vrha da postavi Jelenu Milić za ambasadora Srbije u Hrvatskoj, uopšte ne iznenadjuje.

„Ta odluka je na tragu dosadašnje prakse u spoljnoj politici, gde čitava plejada ambasadora izniklih iz političke volje Aleksandra Vučića i SNS-a ne može na valjan način da predstavlja Srbiju u inostarnstvu. Ne sećam se da je ovaj režim postavio na mesto ambasadora nekog vrhunskog diplomatu, umetnika, književnika ili bilo koju drugu ličnost od autoriteta i integriteta“, istakao je profesor.

Ukazom predsednika Republike Aleksandra Vučića, Jelena Milić je postavljena za ambasadora Srbije u Zagrebu, objavljeno je juče u Službenom glasniku.

Milić (58) je osnivačica Centra za evroatlanstke studije, koji se bavio praćenjem i analizom trendova u liberalnim zapadnim demokratijama i zagovarao punopravno i aktivno članstvo Srbije u NATO. Diplomirala je i masterirala na Univerzitetu Union – Nikola Tesla, smer inženjerski menandžment.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare