Pajtić: Mihajlović prošla loše zbog ambicije, Vučić želi da je jedini autoritet

Vesti 25. okt 202209:36 20 komentara

Zorana Mihajlović je ostala bez ministaskog resora i „prošla ulovno rečeno loše“ jer je od samog početka pokazivala veliku ambiciju i „imala soliranja u medijima koja su objektivne orijentacije“, ocenio je u Novom danu profesor Pravnog fakulteta Bojan Pajtić. On dodaje da je nova vlada oročena ne zbog Rusije ili Kosova, već da niko od ministara ne bi stekao autoritet koji bi ugrozio Aleksandra Vučića.

Pročitajte još:

„To što će vlada trajati kratko ima veze samo sa suštinski diktatorskim ambicijama jednog čoveka“, rekao je Pajtić za N1.

On je objasnio da predsednik Srbije i Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić ne skraćuje mandat vladama zbog političkog trenutka, već da se niko od ministara ne bi učvrstio na poziciji na kojoj se nalazi.

„Da ne bi stvorio sopstvenu mrežu uticaja ljudi, uticaja na institucije. Da se niko ne bi verzirao u svom poslu tako da proknjiži svoje pozitivne poene u javnosti. Kada shvate šta bi trebalo da rade on ih rotira i menja da bi on bio jedini autoritet u državi, da ga niko ne bi ugrozio“, rekao je Pajtić.

Komentarišući sudbinu Zorane Mihajlović on kaže da bivša ministarka sada pokušava da zauzme ulogu disidentkinje, ali da bi to bilo uverljivo da je na početku rata u Ukrajini izašla i javno rekla da Srbija treba da uvede sankcije Rusiji. Zbog toga veruje da je teško da će Mihajlović uspeti da se izbori za poziciju disidenta.

„Teško može da računa na ozbiljnu političku karijeru, posebno posle katastrofalne situacije u ministarstvu energetike. Ona jeste prošla uslovno rečeno loše, ali je to bilo i očekivano budući da je od samog početka pokazivala visok stepen ambicije. Vučiću je važno da ga niko ne ugrožava. Uz to i soliranja u medijima koja su objektivne orijentacije, gradila svoj autoritet unutar SNS i to je nešto što se Vučiću nije dopalo“, istakao je Pajtić.

Iako mediji pišu da Nebojšu Stefanovića čeka mesto u nekom javnom preduzeću, Pajtić veruje da je i on prošao loše jer je, kako kaže, lakše demonstrirati borbu protiv korupcije na nekome ko je direktor javnog preduzeća nego nad nekom ko je ministar i potpredsednik vlade.

„Verujem da će neka pokazna vežba biti demonstrirana da se više niko na takav način ne ponese prema šefu“, ističe Pajtić.

Upitan čime su neki ministri zaslužili da ostanu u vladi, gost Novog dana kaže da odgovor leži u činjenici da uživaju lično poverenje poredsednika države, a ne predsednice vlade.

„Te osobe su dovoljno samozatajne, tihe, uzdržane, ne istupaju u javnosti mimo onoga što je mejnstrim stranke i Vučića“, objašnjava Pajtić.

Veruje i da novi ministri neće doneti suštinske promene, iako su neki od njih stručni imaju formalni autoritet, a kako kaže, razlog leži u činjenici da se poltiika ne vodi u Nemanjinoj.

„Neko će moći unutar svog resora da reši neki problem ili pitanje, ali kada su strateške odluke u pitanju neće imati uticaja“, ističe Pajtić.

Kada su u pitanju izjave da nova vlada nije ni prozapadna, ni proruska, već prosrpska, Pajtić kaže da je ot „jeftina sintagma“ i da se u njoj kriju dve poruke. Jedna je poruka biračima SNS da su nekada postojale i antisrpske vlade. A druga je poruka da Srbija više neće sedeti ni na dve ni na četiri stolice, već na jednoj.

„Srbija će dugoročno trpeti posledice jer još nisu uvedene sankcije Rusiji. Rat u Ukrajini je prelomna tačka“, kazao je gost Novog dana i istakao da u Evropskoj uniji Srbiji neće biti zaboravljeno manevrisanje između istoka i zapada. Dodaje da i Zapad i Rusija ovu situaciju doživljavaju kao crno belu, u kojoj nema nijansi i sive, a stav je da ako nisi sa nama onda si protiv nas. Zbog toga predviđa da će Srbija ostati u zapećku Zapadnog Balkana.

Budući ministar spoljnih poslova Ivica Dačić poručio je da će Srbija zadržati kurs koji podržava većina građana. Pajtić napominje da je propušteno da se kaže da će većina podržati onaj kurs koji bude forsiran kroz medijsku kampanju.

„Neuvođenje sankcija je posledica okolnosti da imate značajnu strukturu koja je svoju pokaznu vežbu izvela pred Prajd – litije, gde je uz desne političare, proruske analitičare, Crkva zauzela centralnu ulogu u integrisanju te političke scene i mislim da će Crkva u budućnosti imati mnogo značajniju ulogu nego što je imala do sada“, ocenjuje sagovornik N1.

On dodaje da Srpska pravoslavna crkva počinje da igra političku igru za koju kaže da Vučića može mogo koštati jer se obraća onim građanima Srbije koji u dobrom delu glasaju za SNS.

„Vučić ima dvostruki problem, i ekonomsko energetski i unutar sopstvenog biračkog rtela. Ali ukliko ne uvede sankcije, Srbija ima problem“, napominje Pajtić.

Kada je u pitanju koalcijija SNS i SPS, Pajtić kaže da su naprednjacima bili potrebni socijalisti kako bi se podelila odgovornost ukoliko dođe do uvođenja sankcija Rusiji. Dodaje da ove dve stranke imaju slično biračko telo i podseća da je SPS ostvario izborni rezultat veći od očekivanog posle „nekoliko malo jačih proruskih izjava“.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare