PAKT pozvao Manojlovića na opšte ujedinjenje i da ne razjedinjuje proteste

Vesti 19. jan 202211:35 24 komentara
N1

Podrinjski antikorupcijski tim PAKT i Koalicija organizacija protiv korupcije u životnoj sredini pozvali su Savu Manojlovića iz inicijative Kreni-Promeni da, kako navode u saopštenju, "prestane sa samopromocijom i razjedinjavanjem protesta", kao i na opšte ujedinjenje.

Povezane vesti

„Sastavljanje zahteva na svoju ruku bez konsultacije sa makar meštanima doline Jadra je u najmanju ruku skandal i potpuno neodgovoran potez. Kao jedna od organizacija koja se od 2019. godine bavi Rio Tintom i koja u svom posedu ima preko 5.000 stranica dokumentacije, pozivamo na opšte ujedinjenje bez samopromocije, i jednostranih poteza koji samo mogu da štete“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da je Savo Manojlović zahtev i obrazloienje za ukidanje Prostornog plana područja posebne namene Jadar prepisao iz njihove Ustavne inicijative, „ali

predlaganje Moratorijuma na rudarenje litijuma i bora je više nego neozbiljan potez“.

„Manojlović nas je ignorisao i kada smo rekli da je malo vremena za narodnu inicijativu, nastavio je po svome, a potom došao u situaciju da lično ne poštuje odredbe Zakona o referendumu i narodnoj inicijativi koje je pregovarao sa Vučićem, a zbog kojih je proglasio pobedu i pozvao ljude da se povuku sa barikada“, navodi se.

Dodaje se da je „moratorijum jedan jednostrani pravni akt koji donosi vlada, a pošto ga donosi, ona ga može i ukinuti, i to poprilično brzo i lako“.

„U praksi, može se desiti da Vučić proglasi moratorijum na litijum i bor na 120 godina, i da ga nakon izbora, jednim aktom vlade poništi“, ističe se u saopštenju.

Ove organizacije su, takođe, poručile Ustavnom sudu „da ubrza odluku oko inicijative za ocenu ustavnosti Uredbe Vlade Republike Srbije, dok se dugoročno rešenje može ostvariti samo kroz Zakon o zabrani istraživanja i eksploatacije litijuma i bora, što zahteva pravno promišljanje i ozbiljan rad“.

Manojlović na sutrašnjem protestu najavljuje nove korake

Inicijativa kreni-promeni pozvala je građane na protest koji će se održati ispred Predsedništva Srbije u četvrtak u 19h. Navedeno je da inicijativa ima dva zahteva: ukidanje prostornog plana Jadar i uvođenje zabrane na kopanje litijuma i bora u narednih 20 godina.

Direktor te inicijative Savo Manojlović ocenio je da ne postoje „elementarni“ uslovi za prikupljanje potpisa za pokretanje narodne inicijative za ukidanje prostornog plana za projekat Jadar i za uvođenje zabrane iskopavanja litijuma i bora na minimum 20 godina.

Manojlović je u izjavi naveo da je na jučerašnjoj konferenciji za novinare u vezi pokretanja te inicijative, napadnuta jedna osoba ispred Skupštine Srbije, a da ni skupštinsko obezbeđenje ni policija nisu reagovali.

Najavio je da će na sutrašnjem protestu ispred Predsedništva Srbije, zakazanom za 19 časova, objaviti „naredni korak“ u borbi za ukidanje prostornog plana za projekat Jadar i za uvođenje zabrane na iskopavanje litijuma i bora.

„Odbijamo najavu predsednika o nekakvom moratorijumu od godinu dana. Cilj toga je da se završe izbori. Vlast mora konkretno pravno valjano rešiti ovaj problem“, dodao je Manojlović.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare