Palestina i Arapska liga osudili odluku Kosova o ambasadi u Jerusalimu

Vesti 03. feb 202119:124 komentara
Pixabay/arhiva, ilustracija

Palestinsko Ministarstvo spoljnih poslova kritikovalo je nedavno postignut sporazum Kosova i Izraela, označivši ga kao razočaravajući i pozvalo da se odustane od odluke o otvaranju ambasade u Jerusalimu.

Povezane vesti

„Sporazum koji je Kosovo potpisalo sa okupatorskom silom (Izraelom) i objava namere da otvori ambasadu u okupiranom Jerusalimu je korak koji je suprotan svemu u šta Kosovo pokušava da ubedi svet da ga prizna“, navedeno je u saopštenju ministarstva.

U saopštenju se dodaje da se time pokazalo „državi Palestini, arapskoj i islamskoj grupi, Pokretu nesvrstanih, Afričkoj uniji i drugim regionalnim grupama u svetu“ da je, između ostalog, Kosovo ignorisalo međunarodno pravo i legitimitet, te rezolucije i prekršilo ih „jasno i otvoreno“, što će otežati svakoj zemlji da ga prizna.

Kosovo se poziva da misli najpre na svoje interese i na način povezan sa obavezama prema međunarodnom legalitetu i međunarodnom pravu, kako bi postalo prihvaćen član međunarodne zajednice.

Ministarstvo spoljnih poslova u Ramali je pozvalo Kosovo da „brzo preispita taj korak i ispravi pogrešan potez ako želi da pruži primer svoje posvećenosti međunarodnom pravu“, prenela je palestinska novinska agencija VAFA (WAFA).

Izrael i Kosovo su 1. februara uspostavili diplomatske odnose, uz najavu da će Priština otvoriti ambasadu u Jerusalimu, kao treća zemlja posle SAD i Gvatemale.

Sve ostale države koje imaju odnose s Izraelom na rezidencijalnoj osnovi otvorile su ambasade u Tel Avivu.

Generalni sekretar Arapske lige Ahmed Abul Gejt je takođe kritikovao odluku Kosova da otvori ambasadu u Jerusalimu, ocenivši da se njome krši međunarodno pravo.

Kako je navedeno u saopštenju, odluka je kršenje rezolucija UN, u kojima se Jerusalim smatra okupiranom teritorijom i zabranjuje preseljenje ambasada.

Gejt je rekao da je odluka Kosova protiv međunarodnog konsenzusa o otvaranju ambasada u tom gradu, koji je Izrael osvojio u Šestodnevnom ratu 1967. i kasnije anektirao.

Izrael je tada osvojio i Zapadnu obalu i pojas Gaze, a Palestinci nameravaju da na tim teritorijama osnuju svoju državu.

Šef Arapske lige je podsetio na Rezolucije Saveta bezbednosti UN 478 i 1980, kojima se osuđuje aneksija istočnog Jerusalima.

On je rekao da otvaranje ambasade u Jerusalimu ne menja činjenicu da je to okupiran grad i neće odlučiti o njegovoj budućnosti.

„To se može učiniti samo za pregovaračkim stolom jer je to jedno od važnijih pitanja konačnog statusa između izraelske i palestinske strane“, ocenio je Gejt.

Po Gejtu je priznanje Jerusalima kao glavnog grada Izraela kontradiktorno miroljubivom principu i rešenju decenijskog sukoba po modelu dve države, prenela je VAFA.

Administracija SAD je krajem 2017. godine priznala ceo Jerusalim kao samo izraelski i naredne godine u maju preselila svoju ambasadu iz Tel Aviva u taj grad.

Komentari

Vaš komentar