Pandorini papiri: Institucije i dalje ćute, sagovornici N1 kažu – glasna tišina

Vesti 19. okt 202119:16 3 komentara

Ni dve nedelje otkako su objavljeni "Pandorini papiri" koji otkrivaju da su visoki funkcioneri koristili usluge poreskih rajeva, domaće, nadležne institucije ne reaguju niti najavljuju bilo kakve korake. Iako su se pojavili novi dokazi do sada se oglasilo samo Više javno tužilaštvo koje je navelo da je tokom 2017. godine već razmatralo izveštaj o imovini i prihodima ministra Siniše Malog. Sagovornici N1 kažu - "glasna tišina".

Od početka oktobra na sajtu istraživačkog portala „KRIK“ dokumenti stoje na izvolt’e – oni koji potvrđuju da je ministar finansija Siniša Mali, u vreme dok je bio savetnik prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića, posedovao 24 stana u Bugarskoj.

Svima su dostupni i oni koja dokazuju da su ministar zadužen za razvoj nedovoljno razvijenih opština Novica Tončev i nekadašnji direktor „Elektromreža“ Nikola Petrović, inače predsednikov kum, skrivali ofšor kompanije.

Povezane vesti

Ali, institucije ćute. Ne reaguju ni Agencija za sprečavanje korupcije, ni Uprava za sprečavanje pranja novca.

„A dešavalo se kada se govorilo o nekim drugim slučajevima, o članovima opozicije čija su ofšor poslovanja pronalazili i slične stvari, tada smo videli ljude zaposlene u Upravi za sprečavanje novca da otvoreno komentarišu kako je u pitanju pranje novca na prorežimskim televizijama, a mi ne možemo dve nedelje da dobijemo nikakav odgovor i nijednog sagovornika na temu onoga što smo pronašli u ‘Pandorinim papirima'“, kaže novinarka portala KRIK Dragana Pećo.

„Pandora“ je u pojedinim zemljama ozbiljno zadrmala političke scene. U Srbiji kao da su je „zatrpali“ dnevni događaji – od premeštaja inspektora koji je otkrio „Jovanjicu“ u drugo odeljenje, preko hapšenja bivše sekretarke MUP Dijane Hrkalović, do eskalacije sukoba na Kosovu i Metohiji.

„Zaboraviće se sve, na to oni računaju. Ovo je drugi put kako je taknut ministar finansija, tada kao gradonačelnik. Šta – nemojte da lažete, nisam kriv, doviđenja, prijatno… Nije to jedina „Pandorina kutija, te kutije kad se jednog dana otvore, zasmrdeće kao Augijeve štale“, kaže urednik portala Nova.rs Ranko Pivljanin.

„Proizvodnja svih ovih nekih slučajeva, potencijalnih konfikata, akcija hapšenja, privođenja, oživljavanja nekih tema starih, nekim novim elementima, jeste pokušaj da se sad manje govori o „Pandorinim papirima“, kao što je bio pokušaj da se priča o „Veritas papirima“ i slično“, kaže Pećo.

Agencija za sprečavanje korupcije trebalo je danas da predstavi svoj rad tokom prošle godine skupštinskom Odboru za finansije, ali je ta tačka povučena sa dnevnog reda.

Pošto nismo mogli predstavnike Agencije da pitamo uživo da li se nešto preduzima po pitanju „Pandorinih papira“ i ako ne zašto, poslali smo upit mejlom. Odgovora nema.