Panić: Lekari da se povuku iz Kriznog štaba ako ne mogu da se izbore s politikom

Vesti 28. feb 202112:32 > 13:17 24 komentara

Anesteziolog i predsednik Sindikata lekara i farmaceuta Srbije Rade Panić izjavio je da bi lekari iz Kriznog štaba ovog trenutka trebalo da se povuku iz Kriznog štaba ako ne mogu da se izbore da struka bude iznad politike. Ocenjuje i da situacija sa koronavirusom još nije toliko dramatična kao u novembru i decembru, ali da statistički modeli i ono što se trenutno dešava, kao i izjave zvaničnika, govore da ćemo najverovatnije ući u istu situaciju. "Bojkotujumo otvaranje tržnih centara, idenja na žurke i skijanje, sačuvajmo naše zdravlje, poručuje Panić.

Panić je rekao za N1 da je čuo da se u kraljevačkoj bolnici, u kojoj radi, planira otvaranje još jednog kovid odeljenja, pored postojećeg, kao i da dobija informacije da nema mesta za sve pacijente u bolnici.

„Samo u toku prethodna dva dana dobio sam molbe sa tri različite strane što za pomoć pri pregledu paijenata što za smeštaj u bolnicu, očigledno i dalje važi pravilo da pacijenti koji moraju u bolnicu se vraćaju kući“, rekao je Panić.

povezane vesti

Upitan kako onda ocenjuje izjavu državnog sekretara Mirsada Đerleka da bi maske mogli da skinemo za četiri meseca, Panić kaže da on već nedeljama unazad pokazuje nedovoljno stručnog znanja i da nije siguran da li on zaista tako misli ili mu je rečeno da tako kaže.

Pitanje je, dodaje, i kako je Đerlek došao na mesto državnog sekretara i izrazio je sumnju da je on sakrio podatke šta se dešava u Novom Pazaru, pa je zato nagrađen.

Govoreći o nastupu Đerleka i incidentu ispred ministarstva zdravlja kada je Panić, zajedno sa dr Zoranom Radovanovićem, držao konferenciju za novinare, ocenjuje da je vrh onih koji bi trebalo da odgovaraju za zdravstveni sistem posvetio pažnju toj konferenciji i uspeo u tome da se ne čuje ono što su on i Radovanović govorili.

Zašto niko nije reagovao na podatke o broju smrti?

„Da ponovim, SBPOK-u sam za period novembar i decembar predao 150 potvrda o smrti pacijenata koji su preminuli u kovid zoni u Kraljevu, dok je Gradski zavod za javno zdravlje javio 93, i sada što ne reaguju vlasti, što ne reaguje ministarstvo, Lekarska komora Srbije, Srpsko lekarsko društvo? To sam sve očekivao, ali nisam očekivao da ne reaguju građani“, rekao je Panić.

On je ocenio i da struka ne reaguje u nedovoljnom broju i pozvao je sve kolege da to učine, „jer zakoni govore da ako imate informaciju da neko obmanjuje javnost, dužni ste da to prijavite nadležnim organima“.

„Mnoge kolege imaju podatke o smrti u crvenim zonama, ako imate brojke koje se razliku od onih koje javljaju zvaničnici, dužni ste da to prijavite ili postajete saučesnici“, poručio je Panić, koji je pozvao i građane da učine isto.

Podsetio je i da ga državno javno tužilaštvo dalo nalog za njegovo ispitivanje posle skoro dve godine od intervjua u NIN-u gde je rekao da se vlast stavlja iznad života i zdravlja građana.

„To je priča oko održavanja i atesta, potvrda o funkcionalnoj ispravnosti i bezbednoj upotrebi respiratora i aparata za anesteziju u kraljevačkoj bolnici, a tada smo imali štrajk deset meseci, mirno rešavanje radnog spora…Između ostalog u trenutku kada se u Kraljevu sprema štrajk, mene zove 29. novembar da dajem izjave i tad sam im rekao: Zašto ste me zvali u ovom trenutku? Ugrožavate 300.000 ljudi koje kraljevačka regionalna bolnica pokriva. Znate zašto? Pokušali su da ometu da ne uspemo, sve vreme se trude da me sklone, ali ne odustajem, ni SLFS neće odustati da iznosi činjenice koja ima“, rekao je Panić.

Da li vojska komanduje zdravstvenim radnicima u Areni?

On je preneo i „jedan od dramatičnih podataka u poslednja dva dana koji još nije proveren“.

„Ali, iskoristiću priliku da postavim javno pitanje da li je istina da u privremenoj bolnici Arena i dalje vojska komanduje zdravstvenim radnicima i da ih prisiljava da budu osam sati pod skafanderima, da im prete i da se sprovodi neki vojni režim nad iscrpljenim zdravstvenim radnicima“, rekao je Panić.

On je rekao i ovo:

„Kada se setim onog strašnog snimka gde nekome lome obe ruke u laktu i sada pričaju da su znali da je neko sekao ljude u Srbiji a da na to nije reagovano i sada nam se preti senzacionalistički da će se saznati nešto što će šokirati čitav svet, da li to neko želi da psihičko zdravlje građana Srbije, da javno zdravlje do kraja ugrozi, hoće li to i nama moći da se desi jer su oni to tolerisali imaju ljude koji mogu to da izvrše“, rekao je panić i poručio da Evropa hitno mora da razmisli da li će ovoj vlasti i dalje da daje novac da može da opstaje i radi ovo što nam radi.

Istakao je i da su javnosti Srbije neophodni pravi podaci o brojevima zaraženih i peminulih da bi građani shvatili da nije šala, da ne treba ići na skijanje, žurke i otvaranje tržnih centara.

Pozvao je sve da se uozbilje „još ovih šest, do deset meseci koliko će biti verovatno intenzivirano oboljevanje“.

Kraj epidemije na proleće sledeće godine

„Da li građani ne razumeju koliko je ova vlast neozbiljna?“ , zapitao je Panić i pozvao na bojkot žurki, skijališta i tržnih centara dok ne dočekamo kraj epidemije.

Kaže i da predviđa da će se epidemija potpuno smiriti na preleće sledeće godine kada budemo imali dovoljno kolektivnog imuniteta i kad ćemo imati nove lekove kojim ćemo moći da se borimo protiv virusa.

Ocenio je i da Krizni štab od početka greši sa merama i aktivnostima, da je formiran nelegitimno Krizni štab i da je problem što su lekari u njemu izgubili kredibilitet ili su našli lični interes da bi prodali opšti interes.

Preneo je i novi podatak da je preminuo 110 lekara, a da se ne zna s broj preminulih medicinskih sestara i tehičara. „Sigurni budite da će odgovarati za to i vlasti ali i kolege koje su dozvolile da se ovo dešava“, rekao je Panić.

Krizni štab da se povuče ovog trenutka

Ocenio je i da bi Kon, Goranu Vesiću i drugim političarima u Kriznom štabu trebalo da sledeći put kaže da od vlasti nije dobio šta je trebalo od podataka da bi predložio adekvatne mere. „Nek’ se kolege povuku iz Kriznog štaba ako ne mogu da se izbore da struka bude iznad politike, to ovog trenutka treba da se desi“, rekao je.

„Podsećam i istražne organe i bezbednosne, policiju podsećam sa kojima sam imao dobru saradnju, podsećam i javno tužilaštvo i sudstvo, ako ne budu radili svoj posao, ono zašta ih plaćamo, narod će ih prisiliti da to rade“, rekao je.

Kaže da Kriznom štabu zamera najviše nepoznavanje zakona i prihvatanje da sede u nekom telu koje je polulegitimno. Poručio im je da sve mogu da nađu u zakonima i pročitaju ko ima kakvu nadležnost, šta je čija dužnost. „I nadam se da će odgovarati što su prihvatili da rade sa lažnim podacima, a još gore ako znaju prave podatke i što su dopustili da nas ova vlast vodi kroz epidemiju kao slepe“, rekao je Panić.

„A Đerlek kad kaže da neko hoće da uništi ministra da bi odmogao predsedniku repubilke, hteo je da kaže da ministar krije podatke i da je glavni organizaor svega ovoga“.

„Kada sam pričao sa SBPOK, nisu hteli telefonom da pričamo jer su znali da još neko sluša. To što je Đerlek izgovorio su moje reči u privatnom razgovoru – tražimo smenu ministra Lončara, zna se da je imao veze sa kriminalnim klanovima, a kada njega smenimo, biće u problemu i Vučić jer neće imati više ko da radi prljave poslove u zdravstvu“, rekao je Panić.

Više vesti o kovidu-19 i posledicama pandemije u zemlji i svetu čitajte na stranici Koronavirus.

Koje je tvoje mišljenje o ovome?

Učestvuj u diskusiji ili pročitaj komentare